Христина Бабалова: Детето ми проговори на 9 години, но не благодарение на държавното училище!

0
Родители се борят за нов модел на приобщаващо образование
Родители се борят за нов модел на приобщаващо образование Видео: вестник СЕГА

Родители се борят за нов модел на приобщаващо образование

Без родители децата с проблеми не могат да оцелеят. Но е абсурд майките на деца с аутизъм да стоят с тях на училище. Детето да осъзнава колко е различно и да се пита защо всички стоят сами, а аз - с майка си?

Това разказа пред "(О)позиция“ на в. "Сега" Христина Бабалова, майка на момче с аутизъм и съучредител на Сдружение „Аутизъмобразование, бъдеще и и възможности“. Според Бабалова в България се работи много на парче, въведеният модел на приобщаващо образование не дава добри резултати, дори се говори, че се е провалило, а майките се превръщат в градски таксита, обикалящи от услуга на услуга. "Минахме през няколко училища. В едното от частните работихме по много добра система, сходен модел трябва да се приложи и в държавните училища. При този модел успявахме да осигуряваме работа с логопед два пъти на ден, не може да има сравнение с осигуряваните в момента 1 час седмично логопед и 1–психолог", разказа Бабалова. Благодарение на усърдната всекидневна работа на логопеди и психолози синът на Бабалова, който не е говорил до 9-годишна възраст, в момента на 14 г. има доста добър речник. Родителите на деца от спектъра се борят приобщаващото образование да не е индивидуално, защото това е много скъпо, но поне да стане екипно.

Тя е категорична, че трябва да се обърне много сериозно внимание и на спорта и изкуствата за деца със СОП. Г-жа Бабалова разработва в момента заедно с екипа си проект за дневен център "Вила Аутистика". Той ще е предназначен не само за деца и младежи с аутизъм, а и за техните родителите. "Искаме да го превърнем в оазис, където тези хора да получават подкрепа", каза г-жа Бабалова.

Детето ми е 100% инвалид и тъй като е умствено съхранен, учи в училището си в чудесен синхрон с останалите съученици. Нуждаем се спешно от подвижна платформа, тъй като досега го носех на ръце между етажите, но вече не мога".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари