Храните, които разболяват децата

0
Малките сладури много обичат шоколади, вафли, бонбони, пасти...
Малките сладури много обичат шоколади, вафли, бонбони, пасти...
  1. Храни с много захар

Малките сладури много обичат шоколади, вафли, бонбони, пасти. Всичко що е шоколадово или просто сладко, е в тяхната листа с най-желано похапване. Но след консумация на захар белите кръвни телца в човешкото тяло намаляват с 50% в рамките на по-малко от 5 часа. А именно те защитават организма от нахлуващи заболявания. При децата, чиято имунна система е все още незряла, рискът от възникване на инфекции се увеличава.

Тези храни са основен враг на имунитета. По-добре е вместо да черпим малките с продукти с бяла захар, защото много ги обичаме, да им нарежем плодова салата, да им направим домашни сладки или кекс с кафява захар или с мед. Закуската със сушени плодове също ще им осигури нужната глюкоза, без имунитетът им да е поставен в риск.

  1. Изделия от бяло брашно

Ако в семейството се хапват повечко тестени изделия като баници, хляб, питки, закуски, не се чудете, защо малкото често обледува. Да, организма има нужда от въглехидрати, но те може да са пълнозърнести. Белият хляб е вкусен, но няма полезни съставки, не съдържа витамини, минерали. Консумацията му натоварва черния дроб, което от своята страна вреди на имунната система. Затова най-добре заменете белия хляб с пълнозърнест, многозърнест или ръжен. Още повече, че в този вид хляб обикновено има ленено семе, слънчогледово, орехи, които допълнително качват стойността му.

  1. Бонбони с желе

Желираните бонбони са страхотни на цвят и външен вид. Децата много ги харесват. Вкусни са им, но не са полезни. В тях се съдържат най-вече оцветители и ароматизатори. Тези бонбони отново натоварват черния дроб и организмът става лесна мишена за вируси и инфекции.

  1. Всякакви безалкохолни

Голям процент от децата са влюбени в колата. Тя ги развеселява, дава им енергия, кара ги да се чувстват добре. В много семейства освен нея държат в хладилника си какви ли не газирани и супер вредни напитки, да не говорим за т.нар. натурални сокове, които са всичко друго, но не и натурални. За тях децата са готови да се тръшкат и да реват, докато сламката от сока не се озове в устата им. Вместо изключително вредните газирани напитки и сокове от кутия, предложете на детето си фреш, чай или айрян.

  1. Пържени картофи

Така обичаните пържени картофи са перфектни трансмазнини, които се загнездват по кръвоносните съдове и само правят бели. Картофките са още по-вредни, ако се купуват от заведение за бързо хранене, и са минали през пържене в олио, което е престояло дълго време. Трансмазнините намаляват силата на имунната система, помагат за събуждане на алергии, астма, диабет, наднормено тегло, отслабват костите и мускулите. А, когато се приготвят във фритюрник, стават канцерогенни. Картофите са супер храна за децата, но може да са сервирани като пюре, печени или сварени.

  1. Снаксове, чипсове, хамбургери от заведения за бързо хранене

Ако погледнем в кошче за боклук до което и да е училище, ще видим опаковки от чипсове, снаксове и какви ли не опаковани и напълно вредни храни. Да, в училище няма как да контролираме децата, но ако предварително сме им обяснили кои храни са вредни, те няма да си купуват от тези шумолящи опаковки с едно голямо нищо в тях. Когато малките се хранят с такива неща, отново намаляват имунитета си.

  1. Кренвирши и салами

Прави сте, децата имат нужда от протеини, но няма да си ги набавят от кренвирши и салами, в които има страшно много консерванти и вредни Е-та. Тези уж месни продукти се правят от отпадъчни материяли и соя, пълни са с оцветители и ежедневната им консумация рано или късно води до срив в имунната система. По-добре направете на малките кюфтета от смелена пред вас кайма или им метнете една пържола във фурната.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари