Вълшебните свойства на нара

0
Нарът е сред най-популярните и здравословни храни, които трябва да включите в менюто си!
Нарът е сред най-популярните и здравословни храни, които трябва да включите в менюто си! Снимка: Thinkstock/Guliver

Нарът е сред най-популярните и здравословни храни, които трябва да включите в менюто си, пише "Уоманайтли". Има доста начини за консумацията на този плод – може да се яде, като се обели, може да прибавите няколко зрънца към киселото си мляко, към салатата, а дори и към водата – той ще придаде на напитката сладко-кисел вкус. Може дори да си направите фреш от нар. С една чаша сок от нар сутрин ще може да си набавите калий, който е важен за тялото ви.

Един нар съдържа около 100 зрънца и едва 100 калории – ето защо е много добра идея да го включите в диетата си, ако сте решили да смъкнете някой излишен килограм.

Ето няколко причини да похапваме нар:

1. Помага за намаляване на лошия холестерол

Нарът е богат на мощни антиоксиданти, които помагат за намаляването на лошия холестерол и кръвното налягане, а и намалява риска от развитие на сърдечни заболявания. Според „Уоманайтли“ трябва да консумираме по един нар дневно, за да можем да се възползваме от полезното му влияние върху организма.

2. Съдържа малко захар

Захарта е сред виновниците за развитие на различни заболявания като диабет, сърдечни болести, рак, затлъстяване и проблеми с кожата. Повечето плодове обаче съдържат доста захар, но не и нарът. Половин купичка зрънца от нар съдържа около 8 грама захар и близо 70 калории.

3. Стимулира мозъчната дейност

Тъй като е богат на антиоксиданти, нарът може да помогне за подобряването на паметта, когнитивните способности и неврологичните функции. Този плод може и да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер, пише „Уоманайтли“.

4. Помага за млада и свежа кожа

Нарът е известен с доброто си влияние върху кожата и със свойството си да забавя процесите на стареене. Ако включите повече нар в менюто си, това ще ви помогне да се преборите по-лесно с бръчките и ще изглеждате по-млади и свежи, допълва изданието. Тайната се крие във високото съдържание на полифеноли.

5. Подобрява настроението

Следващият път, когато сте в лошо настроение, направете си свеж сок от нар и ще се почувствате по-добре, съветва „Уоманайтли“. Нарът помага за увеличаване на нивата на серотонин в мозъка, контролира рязката промяна в настроенията и дори може да предотврати тревожност и депресия.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари