Храните, които помагат на имунната защита от вируси

2
Включването им в менюто няма да ни затрудни, но много може да подобри здравето ни
Включването им в менюто няма да ни затрудни, но много може да подобри здравето ни

Почти всички са прости и достъпни

Защо някои хора с положителен тест за коронавируса нямат никакви симптоми и в крайна сметка не се разболяват?

Въпросът занимава учените от самото начало на пандемията без особен резултат.

По различни пътища хипотезите винаги в крайна сметка стигат до имунната система, пише 24 часа. При безсимптомните щастливци имунната система е достатъчно силна да попречи на вируса да се множи, и недостатъчно силна да предизвика мощна цитокинова буря - свръхреакция срещу патогена с пагубен ефект върху организма.

Обясненията за адекватната реакция се търсят в различни сложни имунологични механизми, които човек не може да контролира. Но според лекари и учени, склонни към интегриране на всички работещи методи в името на успеха, има много наглед прости неща, които човек може да направи в подкрепа на правилната работа на имунната си система. Такава разработка със съвети за укрепване на вродената имунна система за борба с вирусите с фокус върху COVID-19 публикува платформата “Байомедикъл сайънс”. Авторите са обединили работещите предложения от десетки отделни проучвания.

Основен източник за по-голямата част от използваните препратки е онлайн библиотеката на Университета на Нотингам, Великобритания.

Анализът е фокусиран върху имунологичната защита от заразяване и за подтикване на вродения имунен отговор за борба с коронавирусната инфекция, тъй като няма нито 100 процента същинско лечение на COVID, нито напълно успешна ваксина. Решението зависи от два основни фактора: превенция и правилно работещ имунитет.

Според проучвания асимптоматичните хора с COVID се отличават със значително повишени нива на T- и В- лимфоцити (важни за адаптивния имунитет), както и по-високи нива на клетки на вродения имунитет в сравнение със симптоматичните.

Въпреки различните концепции как точно се случва това, има препокриване в мнението за влиянието на начина на живот Без да е вълшебно средство, помага.

Естествената подкрепа за вродената имунна система включва консумация на здравословна имуноукрепваща храна, витамини и минерали; пиене на достатъчно количество вода; избягване на алкохол; осигуряване на достатъчно сън; намаляване на стреса; упражнения; избягване на тютюнопушенето (уточнено в публикацията като спорно по отношение на COVID поради противоречивите данни от публикации); положителни емоции и оптимизъм; дори слушане на музика. Ако се следват усърдно, тези съвети ще работят като здрав защитен щит срещу COVID и други вируси, както очевидно се случва при безсимптомните хора с корона, смятат авторите на проучването.

Списъкът в публикацията изрежда препратки към проучвания за изненадващо семпли и достъпни в цял свят храни и отделни хранителни вещества.

Сред тях са: чесън, лук, цитрусови плодове, броколи, спанак, червени чушки, моркови, джинджифил, сурови бадеми, но и останалите ядки, куркума, пилешка супа, зелен и черен чай, мед, кисело мляко, риба, авокадо, витамин А, витамин С, витамин D, витамин Е, цинк.

Според публикацията ролята на всяка от имуноподкрепящите храни е от съществено значение за защита срещу патогени (главно вируси) чрез активиране на лимфоцити (както В-, така и Т- клетки), което работи като естествено антивирусно средство и има анти-COVID роля.

Храните от списъка активират Т- цитотоксичните клетки, което е ключов фактор за ликвидирането на вируси в допълнение към неутрализиращите антитела (имуноглобулини - IgM и IgG). И за това особено важна е водата.

Тя участва в състава на всички клетки на тялото, включително имунните. Нейният дефицит - дехидратацията отнема от силата на имунните клетки, особено на левкоцитите.

При заразяване и боледуване трябва да се пие много вода (2-3 до 4 литра на ден), за предпочитане на кратки интервали - не повече от час, за да се избегне вътреклетъчната дехидратация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари