Храни, които предизвикват безсъние

2
Бъдете внимателни с консумацията им
Бъдете внимателни с консумацията им Снимка: Unsplash

Сирената са една от най-неподходящите храни, когато искаме да имаме пълноценен сън

Каква е връзката между безсънието и храната? Това, което ядем, може пряко или косвено да повлияе на качеството и продължителността на съня ни. Някои храни или компоненти в храните могат да нарушат циркадния ни ритъм, променяйки моделите ни на сън. Също така, западни изследвания показват, че менюто ни има способността значително да променя чревните ни бактерии, които ни помагат да смиламе и усвояваме храната. Това от своя страна може да повлияе на други метаболитни процеси, включително съня, пише Аz-jenata.bg.

Вижте кои храни и напитки освен алкохол, енергийни напитки, люто, боб, могат да направят съня ви неспокоен:

Сирена и колбаси

Имаме си любими сирена, които хапваме с удоволствие за вечеря. Но те са една от най-неподходящите храни, когато искаме да имаме пълноценен сън. Отлежалите сирена както и колбасите, надениците, които обичаме да комбинираме със сирената, съдържат естествено високи нива на аминокиселината тирамин, която ни кара да се чувстваме будни. Тираминът допринася за това надбъбречната жлеза да освобождава хормон, който повишава нашата бдителност, кара тялото ни да бъде в режим "борба или бягство".

Сладолед, шоколад и други захарни изделия

Знаете ли, че консумацията на твърде много захар може да има отрицателно въздействие върху съня ни? Храни с високо съдържание на захар, като сладолед и сладкиши, първоначално повишават нивата на кръвната захар, които след това падат, докато спим. Сривът на кръвната захар е сигнал за надбъбречните жлези, че в тялото нещо не се случва както трябва. Това от своя страна повишава нивата на кортизола, можем дори да се изпотим, заради спада на кръвната захар и сънят ни не е спокоен. Не забравяйте, че шоколадът съдържа и някакви количества кофеин.

Пържоли

Сред любимите са ни свинските, телешки стек също обичаме да хапваме. Вкусни храни, подходящи обаче за обяд, не и за вечеря. Храните с високо съдържание на протеини и мазнини, като печено, пържено месо, се усвояват бавно. Това означава, че тялото ви няма да може да се възстанови както трябва, защото ще трябва да „работи“ и нощем, за да преработи храната. Това също може да доведе до неспокоен сън.

Броколи

Много полезни за нашето здраве, но е добре да са част от обяда ни, не и от вечерята. Защо? Броколите са богати на бавно усвоими фибри, които също създават работа на организма ни през нощта. Също като карфиол и брюкселско зеле, които съдържат несмилаема захар, тези вкусни зеленчуци могат да доведат до образуването на газове и подуване на корема при някои хора.

Домати

Внимавайте с консумацията им преди сън, тъй като доматите съдържат тирамин, аминокиселина, която задейства освобождаването на орепинефрин, който повишава мозъчната активност и забавя съня. Други богати на тирамин храни са патладжан, соев сос, червено вино, отлежали сирена и други.

Целина, краставици, репички

Ако нямате проблем с нощното ставане до тоалетна по малка нужда, тогава няма проблем да хапвате тези вкусни зеленчуци и на вечеря. Целината и други храни с високо съдържание на вода, като краставици, диня, репички, тиквички и други, са естествени диуретици, които ни помагат да изведем излишните течности от организма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари