Хотелиер за цените на чадърите и шезлонгите: Колкото сложи комшията, толкова

0
За да нямаме конкуренция и да сме сигурни, че щом той толкова е сложил и ние ще изкараме някой лев
За да нямаме конкуренция и да сме сигурни, че щом той толкова е сложил и ние ще изкараме някой лев

Концесионните такси са конфиденциална информация, която е заложена в договорите на всеки наемател, но в България обикновено формирането на цените (бел. ред. - на чадърите и шезлонгите) става, като видим комшията колко продава и правим неговата цена, за да нямаме конкуренция и да сме сигурни, че щом той толкова е сложил и ние ще изкараме някой лев.

Това заяви пред Actualno.com Диана Колчева, съпредседател на сдружение "Клуб на хотелиера" в община Несебър.

По принцип, правилото при формирането на цените е, на база на разходите, които влага всеки един инвеститор, да може изкара минималната себестойност на цената на това което продава, уточни още Колчева.

Диана Колчева беше категорична и, че "Клуб на хотелиера" не одобрява концесията като начин да се развива туризма по Черноморието и счита този инструмент за вреден."Още през 2014 година министър Ангелкова обеща, че концесионирането на плажовете до 2019 година ще бъде обвързано с намаляване цената на шезлонг и чадър. Ние го очакваме това от тогава и тя беше обещала около 12 лева за комплект чадър с два шезлонга, което означава по 4 лева за всяко едно от нещата, но това не се случи. И в момента тя, в качеството си на министър, въпреки обещанието си, продължава да защитава концесионерите по българските плажове, което не е коректно от нейна страна. Тя е майстор в спазването на максимата "разделяй и владей" и го направи миналата седмица в четвъртък, когато дойде в Слънчев бряг, уж на среща с хотелиерите от бранша. Три пъти променя часа на срещата. Тя не знае ли, че ние работим лятото, ние не стоим със скръстени ръце", коментира хотелиерът.

Диана Колчева смята и, че българинът е този, който трябва да се възползва от ресурсите на държавата, в която е роден. Според нея, исканите на много места по Черноморието 30, 40, 70 лева за чадър и два шезлонга правят нашето море непривлекателно място за почивка и това стана факт. "Ние сме собствениците на територията България и давайки на концесия ресурса природа – наречен пясък и море, ни принуждават да плащаме. Защо? Не може ли да се намери друга форма на стопанисване, в която да не са толкова високи цените? Как преди можеше на Централния плаж в Бургас чадърът да струва 50 стотинки, защо не не се използва тази форма по всички плажове? Защото туристът идва заради ресурса - слънце, море и пясък, не заради асфалти и басейни, тях ги има навсякъде. И българското правителство ограничава достъпа до ресурса, заради който са дошли тези туристи тук", допълни г-жа Колчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари