Инфлацията ще се отрази върху цените на плажните принадлежности

0
Концесионерите щели да вдигнат цените на чадърите и шезлонгите, но не поради тяхно желание, а за да покрият изискванията на държавата
Концесионерите щели да вдигнат цените на чадърите и шезлонгите, но не поради тяхно желание, а за да покрият изискванията на държавата Снимка: Dunavmost

Концесионерите щели да вдигнат цените на чадърите и шезлонгите, но не поради тяхно желание, а за да покрият изискванията на държавата

Със сигурност, където е възможно, инфлацията ще се отрази на цените на плажните принадлежности.

Това каза Симеон Цветков, председател на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове и представител на концесионера на плаж "Бургас-Север", предаде агенция "Фокус".

"За жалост, има едно неравновесие при договорите за концесия, което е в полза на държавата. Годишните такси за концесионерите и наемателите на морски плажове се индексират спрямо инфлацията, която е 15.3%. Цените на чадъри и шезлонги са такива, каквито са заложени по договор, което ще рече, че приходите за концесионера са фиксирани за годините напред, а приходите на държавата се вдигат всяка година спрямо инфлацията", посочи Цветков.

Тя няма да се отрази върху цените на чадъра и на шезлонга на Северния плаж в Бургас, заяви той, тъй като те са фиксирани, но вероятно ще бъдат засегнати тези на някои от другите услуги.

"Убеден съм, че част от колегите, които, спрямо концесионните си договори, имат възможност да повишават още от предходната цена за чадър и шезлонг, ще го направят, но не поради тяхно желание, а за да покрият изискванията на държавата. Туризмът и тази година не е приоритет - няма отстъпки за нашия бранш във връзка с повишената инфлация, което обаче явно не е широка практика", каза още Цветков.

От 1 юни бургаският плаж ще бъде охраняем, като поетапно ще бъде увеличаван броят на спасителите - на 1 юли на Северния вече ще има по 22-ма на смяна.

"В момента тече подготовката за летния сезон. Уточняваме екипите от Водно-спасителната служба и медицинските лица, с които ще работим. Преговаряме начините за работа с преместваемите обекти и зоните за разполагане на плажни принадлежности. От вчера сме започнали изравняване на плажната ивица, след което предстои почистването ѝ на ръка и разполагането на плажните принадлежности", добави Цветков.

Новите кадри тази година ще са около 30%, а сред желаещите да бъдат спасители има и немалко жени. "Повечето от хората, с които работим, практикуват повече от 20 години, но всеки сезон има и нови попълнения. Дами в екипа имаме от няколко години. През миналата една от тях, която тогава беше на 18 години, успя да спаси две деца от удавяне", припомни Симеон Цветков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари