Хората да избягват територията на Лесопарка

3
В зоната на заразата ще се допускат само хора, които живеят в съответните населени места
В зоната на заразата ще се допускат само хора, които живеят в съответните населени места

Обявиха бедствено положение в Русенска област заради африканската чума по свинете.

Заповедта бе издадена днес от областния управител заради трите огнища на болестта в региона – в частни стопанства в селата Пет Кладенци и Ценово и в свинекомплекса в село Николово.

Бедственото положение е провокирано и от наличието на нови случаи в близост до региона, само че със заболели диви прасета. Действията на отделните институции ще бъдат координирани от Дирекцията по безопасност на храните, която има за задача да организира евтаназията на прасетата. Полицията ще осъществява пропускателния контрол в районите със зараза, а отделно ще бъдат включени силите на пожарната и военните. Бедственото положение е обявено до 29 юли, но при необходимост може да се удължи, предаде Русе Медиа.

„Целта е по най-бързия начин да се приключи с евтаназията на животните, тъй като опасността е наистина много реална и имайки предвид и това, че чумата върлува и сред дивите свине, става много голяма заплаха за другите комплекси. Бедственото положение областният управител има право да го обяви за 7 дни, а удължаването е до 30 дни със съгласуване с министъра на вътрешните работи, но дано не се наложи и да успеем да се справим“, коментира зам.областният управител Свилен Иванов.

В 3-километровата зона на заразата ще се допускат само хора, които живеят в съответните населени места. Тъй като Лесопаркът „Липник“ също попада в нея, от областната управа изрично призовават хората да се въздържат от разходки там.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари