Животновъдите в Русенско са притеснени от нова зараза с чума

1
Според тях остават нерешени най-важните проблеми
Според тях остават нерешени най-важните проблеми Видео: БНТ

Животновъдите в Русенско са притеснени, че заразата от африканска чума по свинете отново ще се разрази през пролетта, защото не са решени, според тях, най-важните проблеми.

Това са: популацията на дивите свине, разпространението на комарите, биосигурността в личните стопанства. В свинекомплекса в Бръшлен трябва да получат първите свине майки до края на януари, но дали ще има второ зареждане ще зависи от епизоотичната обстановка, съобщи БНТ.

След финалната дезинфекция в свинекомплекса в русенското село Бръшлен са в изчакване на разрешение отново да започнат производство. Имат договор и с датска генетична компания в края на януари да им предостави 1000 селектирани свине майки.

Д-р Христо Стойков - изп. директор на свинекомплекса в Бръшлeн: Почваме плахо. Ако видим, че обстановката е благоприятна, подготвяме на втория етап да внесем още животни - към 1 200.

С обезщетението от държавата, обаче, свиневъдите, няма да могат да покрият загубите си след като тук бяха унищожени близо 40 000 прасета. Не могат да разчитат и на европейски финансиране.

Д-р Христо Стойков - изп. директор на свинекомплекса в Бръшлeн: За да можем да възстановим фермата, ни трябват някъде към 12-13 милиона по наши разчети, така че имаме дупка от 4-5 милиона. Европа би финансирала животни, ако няма зони, а в момента ние сме в зона и не знам кога ще вдигнат зоната.

За да подобрят мерките за биосигурност в свинекомплекса в Бръшлен са се консултирали с немски, датски и испански специалисти.

Д-р Христо Стойков - изп. директор на свинекомплекса в Бръшлeн: Те са притеснени от това, че с проблема не е справено с популацията на дива свиня и от там ние фермерите имаме доста нищожни сили да се защитим.

От свинекомплекса смятат да кандидатстват и по мерките на Министерството на земеделието, за да купят инсенератор и система за саниране на фуражите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари