Хитрино под ключ до 10 дни

0
Първоначалната информация бе, че хора няма да се допускат в рамките на 48 часа, но положението се усложни
Първоначалната информация бе, че хора няма да се допускат в рамките на 48 часа, но положението се усложни Снимка: БГНЕС

Възможно е достъпът до село Хитрино да бъде ограничен в следващите 10 дни, съобщи областният управител на Шумен Донка Иванова, като цитира главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщи kmeta.bg.

Първоначалната информация бе, че хора няма да се допускат в рамките на 48 часа.

По-рано днес обаче министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи, че обстановката на гара Хитрино е усложнена, след като от две от цистерните е започнало да изтича газ.

“Тези, които са евакуирани, да бъдат търпеливи, вероятно времето, в което ще се наложи да работим и те да останат там, където са, ще бъде по-дълго и да не правят опити да стигнат до опасните зони”, призова Бъчварова.

Междувременно стана ясно, че областният кризисен щаб в Шумен е обявил извънредно положение в Хитрино. То ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните.

Сформирана е работна група за набиране на хранителни продукти за пострадалите. В нея участват представители на БЧК, на областната дирекция по безопасност на храните в Шумен и на Община Хитрино.

Утре ще бъде Ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна. Кабинетът изказа своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Дните до сряда са обявени и за неприсъствени в детската градина и училището на селото, като периодът вероятно ще бъде удължен. В първия възможен момент екип на Министерството на образованието пък ще посети Хитрино, за да огледа щетите по двете сгради.

Заради инцидента държавният глава Росен Плевнелиев пък отмени планираното връчване на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок. Процедурата бе отложена за вторник.

Източник: kmeta.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари