Кметът на Борово: Ако цистерните бяха гръмнали, центърът щеше да е заличен!

0
Къщите са едва на 30-ина метра от влаковата композиция
Къщите са едва на 30-ина метра от влаковата композиция Видео: Русе Медиа

Къщите са едва на 30-ина метра от влаковата композиция

Жителите на град Борово, Русенско, се разминаха на косъм с огромна трагедия. Около 300 души бяха евакуирани снощи, след като бе установено изтичане на газ от цистерна на жп гарата. Тъй като тя се намира в центъра на града, е имало сериозна опасност за къщите в близост при евентуален взрив.

Сигналът за инцидента е подаден около 19 часа. Машинистът на влаковата композиция, натоварена с 16 цистерни от Русе за София, е забелязал теч на газ от деветата цистерна. 15 минути, след като е подаден сигналът, на място са били екипи на полицията и пожарната.

Свикахме кризисния щаб изключително бързо и може би след 40-ата минута беше взето решение цялото население в радиус от 250-300 метра да бъде евакуирано, тъй като самите къщи са на отстояние на около 30-ина метра от влаковата композиция. Хитрино не е забравено все още, всички хора приеха веднага призива за евакуация, изключително много самите те ни помогнаха“, каза пред Русе Медиа кметът на Борово Валентин Панайотов.

Около 300 души са евакуирани, като част от тях са извозени с автобуси на общината до Центъра за рехабилитация в края на града. Въпреки че не е имало паника, хората са се изплашили.

Уплашихме се, веднага прибрах децата, извиках една кола, бяха спрели по улиците да се движат коли, и ни взеха оттам“, каза Зорка Андреева.

Дойде полицията към 7- 7.30 ч беше някъде, и каза евакуирайте се, цистерните бяха на коловозите там. Застраховка, може би като Хитрино щеше да стане , ако беше нещо гръмнало“, казва Веселин Георгиев.

Изтичането на газ е било предизвикано от отворен кран на цистерната, който е бил затворен от началника на пожарната в Бяла ст.инспектор Свилен Рачев.

Самият той разказа, че едната пломба е стояла неутрално, другата е липсвала. Не можа да каже дали той я е скъсал при затварянето или е бил правен опит за източване. Предполагам, че прокуратурата ще вземе отношение по случая. Кранът не е бил на 100 процента отворен. Когато е осъществена връзка с началника на безопасност на БДЖ, по скалата от 1 до 10 опасността е оценена като 9. Така че според мен имаше огромна опасност целият център тук, ако всичките цистерни бяха гръмнали, това всичко щеше да бъде заличено“, казва още Валентин Панайотов.

На място са пристигнали и представители на фирмата превозвач „Газ Трейд“. След като са направили проверка, композицията е продължила към София, а хората са се прибрали по домовете си към 23 часа.

Композицията е спряла на жп гарата в Борово, тъй като това е задължително изискване за всички влакове, които преминават оттам. „Борово е най-високата точка на Русенска област, оттук в посока София предстои много продължително спускане по нанадолнище и задължително всички товарни влакове спират за проверка на изправността на спирачните системи“, обясни още кметът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари