Хората от Хитрино ще се върнат по домовете си най-рано във вторник

0
Плановете са останалите 5 цистерни да се изведат неделя и понеделник
Плановете са останалите 5 цистерни да се изведат неделя и понеделник Снимка: БГНЕС

"Седма цистерна е изведена успешно от Хитрино, преди операцията по извозването на опасните вагони да бъде преустановена за днес. На гарата в евакуираното село остават още пет", съобщи комисар Тошко Бързилов, ръководител на Националния оперативен център.

Междувременно, в Хитрино пристигна и премиерът Бойко Борисов, съобщи БНР. По време на брифинга, той каза:

"Искам да благодаря на всички тези 770 човека-спасители с различни професии, които правят всичко възможно, пряко силите си, за да могат хората от Хитрино да се върнат у дома си час по-скоро. Плановете са, тези общо 5 цистерни, които остават, да бъдат изведени от Хитрино в неделя и в понеделник. Разбира се, правим всичко възможно това да стане с приемлив риск за здравето и живота на всички, които участват в опасната операция", добави още премиерът.

По думите му, най-оптимистичният срок на връщането на хората в селото, е вторник. Бойко Борисов каза, че към момента 72 къщи са оразмерени, което означава, че започва ремонтирането на дограмата, така че леко пострадалите имоти да приемат своите собственици, колкото е възможно по-скоро.

Премиерът обеща архитектите да дойдат в Хитрино, за да могат хората да видят своите бъдещи домове.

"Четири цистерни бяха изведени от селото днес, петата е вързана, ходих да я видя. Утре в 7:00 часа палят крановете, тогава е първата оперативка, и петата отива нататък. Създали сме необходимите условия в кариерата след като се азотират, да има 60 тона вода за всяка цистерна. Пълнят се с вода, изтакват се и след това вече отиват на безопасно място. Не можем да населим селото и да се окаже, че в някое мазе се е утаил газ, който да гръмне и да загине човек. Първия ден казах 10 дни, във вторник стават 10 дни“, каза още Бойко Борисов, цитиран от Агенция Фокус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари