Хипотерапия подари усмивки на деца със специфични нужди

0

Чрез метода на асистирана с коне терапия, децата от Русе яздиха сред природата

На 7 юли децата от Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ посетиха конна база в Слънчево, община Аксаково, област Варна. Един от основните инициатори и организатори на събитието е приятелят на Сдружението Поля Златилова, специалист в сферата на детско развитие и аутизъм.

Чрез метода на асистирана с коне терапия, децата от Русе яздиха сред природата и участваха в различни дейности под формата на игра, които стимулират справянето им с различни физически, поведенчески, сензорни, психо-емоционални и социални предизвикателства. Използвайки движенията на коня и пълния ресурс на заобикалящата природа, фокусът се поставя върху ефективна терапия за конкретното дете и неговата конкретна нужда, а не върху самата езда. За ползите от терапията с коне разказа клиничният психолог и психотерапевт Ирена Методиева, която заедно със своята сестра Петя Митева - детско-юношески психолог и хомеопат, от години работят с деца с различни специални потребности.

През последните месеци родителите от Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ си сътрудничат активно с различни специалисти и търсят пътища за осигуряване на повече възможности децата от аутистичния спектър да добиват повече знания и умения, необходими за воденето на качествен и пълноценен живот.

Обособено е пространство за работа с деца от спектъра на аутизма „ЗА ТЕБ, ДЕТЕ“ на ул. „Видин“ в къщата, позната на русенци като мястото, където е телевизия „ТВН“. Благодарение на собствениците, Поли Златилова оказва консултативна и терапевтична подкрепа на децата и техните родители. Една от основните цели е координиране на работата на различните специалисти и звена, които имат влияние върху развитието на детето и неговото семейство и комплексен подход при разрешаване на проблемите.

Родителите от Сдружението изказват благодарност към всички, които се отзовават на нуждите на техните деца, защото с напредването на възрастта потребностите нарастват и е непосилно за семействата да се справят без подкрепа.

Остава призивът за осигуряване на възможност за провеждане на всякакви видове спорт с децата от аутистичния спектър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари