10-годишната Виктория от Русе е едно от децата на "Българската Коледа"

10
Момичето е с диагноза аутизъм и за да се подобри състоянието ѝ, с нея трябва да работят специалисти
Момичето е с диагноза аутизъм и за да се подобри състоянието ѝ, с нея трябва да работят специалисти Снимка: БНТ / стоп кадър

Момичето е с диагноза аутизъм и за да се подобри състоянието ѝ, с нея трябва да работят специалисти

"Българската Коледа" помага и на Виктория от Русе. Благодарение на средствата, дарени от "Българската Коледа", Виктория може цяла година да посещава ерготерапевт, което е много важно за развитието на концентрацията и фината ѝ моторика, разказва репортаж на БНТ.

Виктория е на 10 години. Ходи на училище, а след края на учебните занятия посещава психолог, логопед или ерготерапевт.

училище среща затруднения с писане, четене, по математика, има затруднения с рязане с ножица, с фината и общата моторика", споделя майката на Виктория Десислава Димитрова.

Допълнителните занимания ѝ помагат да бъде по-съсредоточена и самостоятелна.

"За съжаление, работата със специалист изисква средства, а това се оказва непосилно в един момент. Със средствата от ТЕЛК покриваме разходите по логопед. Ерготерапията трябва да я покриваме ние. Благодарение на "Българската Коледа" Вики посещава ерготерапия два пъти седмично. Тя преди не можеше да си откопчава копче, цип, не можеше да си мие зъбите с четка, не обичаше да бъде сресвана. С помощта на тези терапии Вики започва да преодолява тези страхове", разказва още майката.

Родителите на Виктория казват, че са извървели дълъг път, докато стигнат до диагнозата аутизъм и установят какво е добро за детето им. Че има проблеми в развитието ѝ им подсказал личният лекар, когато е детето е на 2 години. Потърсили психолог. Но най-голяма роля в пътя им на осъзнаването и преодоляването на проблемите изиграли приятелите и колегите, както и родителите на други деца като Виктория.

"Самата информация е от уста на уста – къде трябва да се ходи, какво трябва да се прави. Някак си трябва да я има тази информираност – дали сайт да се направи, когато родител разбере за дадения проблем, просто да влезе и да разбере къде трябва да отиде", отбелязва бащата на Виктория Велизар Великов.

В страната няма система за ранна диагностика на децата, смятат родителите на Виктория. Не се отпускат и достатъчно пари за терапия. Все проблеми, свързани с по-доброто бъдеще на различните деца.

Виктория играе и се учи. Мечтае си за простички неща, които да ѝ се сбъднат на Коледа.

"Да се обичаме и да ходя на училище", пожелава си за празника Виктория.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари