Хиляди хора се качиха на връх "Околчица" за деня на Ботев

0

Като тъжен за цяла България определи днешният ден врачанския кмет Калин Каменов.

"Тъжен е, защото още продължаваме да спорим от чий куршум загина Ботев и рядко си задаваме въпроса защо великия поет и войвода бе толкова сам и неподкрепен в неговата битка за свободата ни", каза още Каменов, цитиран от 24 часа.

Над 2 500 души от цялата страна се изкачиха до легендарния връх "Околчица" във Врачанския балкан за да се поклонят пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. За девети път председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов измина част от пътя на Ботевата чета пеша. Този път заедно с 13-годишната си дъщеря Василена и ученици от Велико Търново, за които купил туристически облекла със събраните на рождения му ден пари.

След отслужения от Траянополския епискорп Киприян молебен в памет на загиналите, Ботевите поклонници станаха свидетели на осъществена от националното дружество "Традиция" възстановка на събитията от 2 юни 1876 г. и последния бой на Ботевата чета, в която войводата пада убит.

"Нека на това свято място се замислим за това, което ни прави човеци", каза в словото си зам.-председателя на парламента Димитър Главчев. - Нека загърбим политическите дребнотемия и безсмислените различия.

"Да си спомним в какво време е имал Ботев шанса да живее, в което действията и решенията са има последствия за целия народ."

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари