Хиляди дози на AstraZeneca остават на склад, но колко струват Moderna и Pfizer?

0
Д-р Виделина Моллова е личен лекар в Русе, при нея ваксинацията е спряла, преди да е започнала
Д-р Виделина Моллова е личен лекар в Русе, при нея ваксинацията е спряла, преди да е започнала Видео: Bulgaria ON AIR

Часът е 12:30. Чакащите за ваксина пред "Александровска болница" в София разбират на опашката, че имунизирането с AstraZeneca е спряно

В пункта остават непоставени дози, разкрива Bulgaria ON AIR

"Няма опасност, застрашени са само тези, които са извадени в спринцовките. Но ние се надяваме, че ще могат да бъдат употребени. Един плюс е на AstraZeneca е това, че е по-трайна", споделя д-р Васил Михайлов от Университетска болница "Александровска".

След забраната, хиляди дози на AstraZeneca отиват на склад в "БулБио". Според Радосвета Кирилова от Националния ваксинационен щаб спирането на препарата е национално решение, тъй като към този момент Европейската агенция по лекарствата не разполага с достатъчно данни за опасни странични ефекти от AstraZeneca.

"Твърдя най-отговорно, че няма такава европейска държава, където всичко да е на лице, където гражданина да отиде и да каже ето тази, защото флакончето е червено", споделя Кирилова.

Оказва се, в България желаещите да се имунизират не просто нямат избор. Поради липсата на други ваксини кампанията де факто спира. В Пловдив пунктовете също затварят.

Д-р Виделина Моллова е личен лекар в Русе, при нея ваксинацията е спряла, преди да е започнала.

"Вчера следобед бях много щастлива, защото ми казаха, че ще ми дадат още 2 флакона. Аз обясних, че днес по обед ще я взема, но за съжаление не я дадоха, заради взетото решение на национално ниво", споделя Моллова.

Според д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Швейцария, няма връзка между смъртните случаи, вследствие на тромбози, и поставената ваксина.

Докато Европейската агенция по лекарствата установи дали ваксината на AstraZeenca е напълно безопасна, у нас ще се поставят продуктите на останалите 2 одобрени фирми – Pfizer/BioNTech и Moderna.

Към момента в България една доза Moderna струва 15 евро, Pfizer/BioNTech - 12 евро, а AstraZeneca само 1,17 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари