Хазната е на плюс с 840 милиона лева

0
Над 840 милиона лева повече ще влязат в хазната през януари
Над 840 милиона лева повече ще влязат в хазната през януари Снимка: БГНЕС

843, 3 млн. лв. повече ще влязат в хазната през януари в сравнение с това, което ще похарчи държавата през първия месец на тази година, прогнозираха от финансовото министерство в края на миналата седмица.

Експертите на министър Владислав Горанов са планирали от приходи и помощи в бюджета да бъдат събрани 3,75 млрд. лв., което е 8% от годишния разчет.

Номиналният ръст на финансовите постъпления е с 18,1 милиона лева повече в сравнение с януари 2019 г. Към същата дата, държавата планира да похарчи 2,9 милиарда лева, или 6,2% от разчетените за цялата година. През миналогодишния януари разходите бяха с близо 200 млн. лв. повече.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 януари 2020 г. от централния бюджет, възлиза на 187,3 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство.

Тази година, за първи път от 11 години, хазната трябва да приключи с балансиран бюджет, тъй като това е едно от условията, които Брюксел ще следи във връзка с приемането ни в чакалнята за еврозоната. Изпълнението на тази цел е трудно, тъй като според повечето прогнози се задава рецесия, която ще свие ръста на икономиката от миналогодишните 3,7 до около 3 процента на годишна основа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари