Хасково върна на Европа 10 терористи

0
Повечето са минали безпрепятствено през ГКПП Калотина
Повечето са минали безпрепятствено през ГКПП Калотина

За 3 г. Хасковският окръжен съд е разрешил да бъдат екстрадирани 10-ина души, издирвани за тероризъм в Европа.

Те бяха върнати на Холандия, Белгия, Испания и Франция.

Повечето са минали безпрепятствено през ГКПП Калотина, прекосили са страната ни от запад на юг и са задържани на ГКПП Капитан Андреево, твърдят експерти по сигурността. Всички са млади хора - от 17 до 33 г., израснали в държави от ЕС. Те държат да отидат в Сирия, а и след кратък престой в следствения ни арест искат да се предадат доброволно на издирващите ги държави, пише 24 часа.

Сред екстрадираните две холандки бяха търсени за радикален ислям в родината им. Едната е 33-годишната Лике Петронела, която на 3 януари 2017-а потвърди пред Хасковския окръжен съд, че дава съгласието си да бъде предадена на властите в Холандия.

Малко преди Коледа Петронела бе задържана на ГКПП Капитан Андреево. Искала да отиде в Сирия, но след 3-месечни безуспешни опити решила да се върне обратно в родината си. По делото има данни, че жената била спирана на сирийската граница от турските сили за сигурност.

Според прокуратурата на Айндховен младата жена е обявена за издирване, след като оставила послание, че заминава за “халифата”, където намерила сподвижници. Имало и рисунки на театър “Батаклан”, където на 13 ноември 2015 г. на концерт терористи убиха близо 90 човека.

“Искам да бъда екстрадирана. Вярваща съм, имам идеалите си, но не съм терористка”, каза Лике пред съда в Хасково.

През октомври 2015 г. сходни изявления направи и 17-годишната ѝ сънародничка Шайма Калоуаа. В залата тя се яви с бурка. Момичето от марокански произход бе спряно на Капитан Андреево заедно с 22-годишния Илиас Хасан и 18-годишния Аит Юнес. Двамата също бяха задържани под стража и впоследствие предадени на Холандия. Шайма тръгнала с младежите за Сирия, за да се сражават на страната на “Ислямска държава”. Родителите ѝ подали сигнал, че е избягала, за да се присъедини към ислямистите. Според окръжната прокуратура на Централна Нидерландия девойката имала профил във фейсбук със символите на ИДИЛ, а сред приятелите ѝ в мрежата фигурирали и радикални бойци от Сирия.

Същата година през ноември издирваният за тероризъм във Франция Соаиб Андржак, на 17 г., минал няколко европейски граници и пропътувал 2545 км с личната карта на 13-годишния си брат, преди да бъде задържан на Капитан Андреево. Младежът да бъде екстрадиран незабавно в Париж, разпореди тогава Хасковският окръжен съд. Това стана 2 дни преди Соаиб да навърши пълнолетие.

Според прокуратурата към Окръжния съд на Париж Андржак участвал в джихадистка група, подготвяла терористични актове. От френската столица до София 17-годишният студент по готварство пристигнал с автобус. После хванал друг за Турция. Идеята му била да стигне до Сирия, за да открие батко си, който се сражавал за “Ислямска държава”.

“Не мисля, че нещо лошо ще ми се случи в Сирия. Докато преминавах през страната ви, ми се стори, че сте доста бедна държава”, каза французинът пред Хасковския окръжен съд. Заради опита му да премине границата ни с личната карта на непълнолетния си брат Соаиб бе осъден в Свиленград на 6 месеца условно и пробация.

Безспорно най-гръмкото дело за екстрадиция в България бе това на 29-годишния хаитянин с френски паспорт Фриц-Жули Жоасен. Той е приятел на братята Саид и Шериф Куаши, окървавили Париж.

На 7 януари 2015 г. те извършиха атентат срещу редакцията на сатиричния в. “Шарли ебдо” и убиха 12 души.

Фриц-Жули Жоасен тръгнал от град Ренси в края на 2014 г. Поел за Турция с 3-годишното си дете Абделрахман. Две седмици по-рано съпругата му Зайнем Сояр тръгнала към родината си Тунис с 22-месечната им дъщеричка.

На 31 декември 2014 г. г-жа Жоасен се прибрала във Франция и подала жалба в полицията, че нейният мъж е отвлякъл детето им и иска да го заведе в Сирия, където хлапето да бъде обучавано от ислямистите. На същата дата е издадена и първата европейска заповед за задържането на родения на 5 април 1986 г. хаитянин с френски паспорт.

Малко след 3 ч на 1 януари 2015 г. Фриц-Жули е арестуван в туристически автобус на ГКПП Капитан Андреево. Освен с детето той пътувал с Имане Шанаа. Тя е духовната съпруга на Фриц-Жули Жоасен. Нейният брат - Йоанес Шанаа, бил сред лидерите на клетка, набирала бойци за “Ислямска държава”.

В групичката били радикализираната ислямистка Фехиме Аксой и единомишленикът ѝ Шекю Диакхаби. Те и Имане продължили пътя си с останалите пасажери, след като Жоасен бил свален и задържан.

Малкият Абделрахман бе предаден на социалната служба в Свиленград. След няколко дни майка му пристигна и си го взе. Придружаваха я френският консул и офицер от техните спецслужби. За адекватното отношение и положените грижи за момченцето тогавашният посланик на Франция у нас благодари на свиленградската социална служба.

След края на операцията срещу терористите в Париж властите започват да издирват всички от обкръжението на Саид и Шериф Куаши. Френските служби засекли няколко срещи между Фриц-Жули и Шериф. Така до нашата ВКП пристига втора европейска заповед за арест от държавното обвинение към Главния съд в Париж. В нея е отбелязано, че Жоасен е издирван по обвинение за участие в организирана престъпна група, подготвила терористични актове.

“За мен това не е нормално. Не съм терорист. Човек може да има приятели и те да правят каквото си искат. Нямам общо със станалото в Париж и никога не съм имал такива намерения”, заяви пред съда в Хасково Жоасен. “Щом има доказателства срещу мен, нека ми бъдат показани. Мисля, че не е тероризъм да имаш приятели.

Те си остават такива от детството, но може да имат и различни възгледи”, допълни още Фриц-Жули пред съдия Милена Петева. Той поясни, че ако искал да участва в акцията, щял да го направи, а не да тръгне за ваканция в Истанбул. Чужденецът заяви, че желае час по-скоро да бъде екстрадиран във Франция.

Според жената на Жоасен той приел мюсюлманската религия преди 15 г., но от няколко години започнал да се увлича по джихадизма.

В началото на 2015-а бяха върнати на Испания голобрадият бразилски джихадист Кайке Луан Рибейро Гимараеш, на 18 г., и мароканците Тафик Моухуч (24 г.) и Мохамед Ел Гарби (27 г.). Докато чакаше решението на магистратите, Ел Гарби си напяваше молитви от сурите на Корана в залата на българския съд. “Искам да си отида по-бързо. Не ми се остава нито ден повече. В килията ми е много студено”, заяви той. Другите двама също декларираха, че са съгласни да бъдат екстрадирани.

Кайке, Тафик и Мохамед бяха задържани на Капитан Андреево на 15 декември 2014 г. и предадени на ДАНС. Те бяха обявени за международно издирване от Централен следствен съд №1 в Мадрид по обвинение, че вербували в Барселона бойци за “Ислямска държава”.

“От Западна Европа през държавата ни минават заблудени младежи и девойки, вербувани са от джихадисти. Съответните държави ги издирват, но не ги засичат по вътрешните граници”, твърдят наши спецове.

С огнестрелни рани в краката бе заловен на Капитан Андреево през лятото на 2014 г. 24-годишният конгоанец с белгийско гражданство Харис-Симпака Капета. Прострелванията получил, докато се сражавал на страната на джихадистите в Сирия.

Заради тежкото му състояние първо бе приет и лекуван под охрана в МБАЛ - Хасково, а след наложената му мярка за неотклонение бе откаран в затворническата болница в София. На заседанията за екстрадирането му Харис бе воден с линейка до съда, а в залата лежеше на количка носилка. Той бе предаден на Брюксел след изразено доброволно съгласие.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари