Губим 6 милиона лева от износ на трюфели

2
Безработни си изкарват до 100 лева на ден
Безработни си изкарват до 100 лева на ден Снимка: Труд

Реколтата е добра, но липсват берачи.

Държавата губи 5-6 милиона лв. годишно от износа на трюфели. Причината е, че незаконни прекупвачи изнасят без нужните документи скъпите гъби и съответно не плащат данъци на държавата.

Това обясни зам.-председателят на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове Юлиян Колев, пише “Труд”.

Всички останали редовни бизнесмени плащат 6% данък при източника, но основно чужденци са прекупвачи на ценната стока в Лудогорието, като го правят абсолютно незаконно. Те не са в сивия бизнес, защото наистина не плащат нито лев на държавата, а направо в черния, обясни Колев. Причината това да се случва е липсата на достатъчно контрол. Почти цялата реколта от трюфели, която се добива у нас, се изнася за чужбина. Деликатесната гъба вече расте почти целогодишно у нас, като цената й зависи от сорта и това през кой сезон се събира.

Годишно оборотът от сектора на диворастящите гъби и трюфели у нас е близо 200 милиона евро, като средствата, които идват от едните и другите са почти еднакви – по около 100 млн. евро на година.

Сред основните проблеми на бранша през тази година е липсата на достатъчно хора, които да съберат добрата реколта от горски гъби, стана ясно от думите на Колев. Времето през тази година е подходящо, реколтата е добра, но няма работници. Това се забелязва и от факта, че много повече гъби се носят в пунктовете за изкупуване през уикенда, отколкото през седмицата.

Причината е, че в събота и неделя много хора, които имат друга работа, събират гъби, за да подпомогнат семейния си бюджета. Обезлюдените малки градове в планинските и горски райони на страната обаче са сред основните причини голяма част от реколтата от гъби да изгнива в гората.

В момента основно за чужбина се изнася гъбата пачи крак. Тя се изкупува по 7-8 лева за килограм и се транспортира основно зад граница. Едва 1% от добива се консумира у нас, тъй като в България нямаме традиции да консумираме горски и диворастящи гъби, обясни Колев. Износът на пачи крак е основно за Европа, като сред най-големите вносители на родния сорт гъби са Германия, Австрия и Швейцария, припомни зам.-председателят на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Те се продават основно пресни, тъй като в момента цената им е достатъчно висока и няма икономическа сметка да се замразяват или изсушават, обясни експертът. Сезонът на пачия крак приключва в края на юли.

В същото време до късна есен продължава събирането на едни от най-търсените и ароматни гъби – манатарки. До момента реколтата от тях е била много лоша и червива. Ниското качество е продължило 20-ина дни. Надяваме се лятната и есенните вълни от манатарки да са по-добри, заяви зам.-председателят на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове Юлиян Колев.

Реколтата от гъби в Северозападния Балкан не е много добра, въпреки валежите, споделиха берачи. Пачи крак и манатарка се намират, но на по-високите места в планината, а качеството им не е от най-доброто и не са много желаещите цял ден да обикалят гори и шубраци. Затова повечето от бедните и безработните, които предишни години изкарвали пари с гъби, сега берат липов цвят. По-лесно и доходоносно е.

В гъбарския център на област Монтана – село Смоляновци, берачи вече липсват. „Хората заминаха в Холандия и Англия, берат лалета и ягоди по чуждите полета, там получават повече”, казаха местни жители. Ако в минали години за ден берачите сваляли от Балкана по 1-2 тона манатарки, сега се връщат само с по-няколко касетки. Рейдовете из горите за гъби намалели и заради масовото нашествие на кърлежи.

В Рила и Родопите местните изкарват до 100 лева на ден

Безработни от Якорудско, Рибново, Белишко “се юрнаха” в Рила и Родопите, за да бераг гъби и горски плодове. Хората са направили лагери в гората, в които живеят, за да е по-ефективен процесът на бране. А до изкупвателните пунктове слизат двама – трима души за предаване на стоката. Така не губят време и сили, споделят берачите.

Няма достатъчно берачи на гъби, по-големи количества се предават събота и неделя.

Този начин на живот и работа за хората от планинските селища в Пиринско е традиция. “Нас планината ни храни, иначе друг поминък тук нямаме. Сутрин хукваме в 4 часа по горите и с дни обикаляме в бране на гъби. Не сме забогатяли, но с парите се издържаме.” Това разказват хора от село Краище, Белишка община, прочуто като гъбарското село. “Ако не са гъбите, то берем боровинки, диви ягоди, правим ароматни сладка и ги продаваме. Или пък берем билки, пунктове има за всичко”, казват местните.
“За да си добър гъбар, е необходимо не само да познаваш гъбите, но и да имаш здрави крака”, казват местните. В региона най-много виреят манатарките, пачият крак, рижиката, челядинката, овчият крак, масловките, среща се и смръчкулата”, споделят гъбари.

Разказват, че в последните години имат и конкуренция. Пристигат на тумби хора от други общини, опъват палатките в гората и също събират гъби. Но не ги гонят. Защото и тях недоимъкът е довел тук. В началото на сезона местните казват, че дъждовете се оказали благодатни и гъби има. “Има и дни, в които с късмет може да набереш и 100 килограма,  миналата седмица  двама от селото за три дни изкараха по 400 лева  на ден . Но такива добри дни са рядкост”, разказват гъбарите и казват, че промяна в изкупните цени няма – плащат от 6 до 8 лв. за килограм. 
В селото заради гъбите е открит и модерен европейски цех за преработка. От тук стоката поема за страни в цяла Европа – Швейцария, Германия ,Франция, Австрия и Италия.

Изкупуват пачия крак по 8 лева/кг

Жителите на селищата от Еленския Балкан се молят за дъжд, тъй като кампанията за бране на гъби е изключително слаба тази година. Причината за липсата на гъби са засушаването и резките температурни амплитуди. „Нощите са студени, а през деня жегата надхвърля 30 градуса. Брането на гъби стартира с майска гъба като изкупните цени започнаха от 50 лв. за кг и не паднаха под 30 лв. При тези лоши условия, цените за всички гъби се задържаха високи”, каза за „Труд” Стефан Дончев от Елена. Сега в горите има предимно пачи крак, а изкупната цена е 8 лв. за кг. По 10 лв. изкупуват килограм булки. По 7-8 лв. килото върви манатарката, но количествата са малко.

Оскъдна е и реколтата на трюфели, каза Стефан Дончев. Деликатесните гъби не успели да узреят напълно заради неблагоприятните климатични условия и заради разредените от сеч гори. Находчиви берачи предават в пунктовете летен трюфел, който се плаща по около 100 лв. за кг.

Събират по 1 кг на ден, но бурите убиха реколтата

Гъбоберът в Смолянско този сезон е слаб. “Само за кратко време, до преди седмица, предлагането в региона тръгна малко по-добре и се изкупуваха по 50-70 кг. дневно манатарки, но дойдоха големите бури, дъждовете и гръмотевиците и сега няма реколта”, казва един от известните търговци на гъби в Смолян Велко Чаушев. А тези дни опитната гъбарка Денка Добрева носи на ден едва килограм пачи крак, режийки, няколко сърнелки и сред тях една манатарка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари