Група русенци реставрират гробницата на Захари Стоянов със собствени средства

0
Сред дарителите е и кметът на Русе
Сред дарителите е и кметът на Русе Снимка: БТА

Група русенци реставрират гробницата на Захари Стоянов със собствени средства

Тя се намира в Парка на възрожденците в крайдунавския град - зад Пантеона на възрожденците.

Това съобщи кметът на Русе Пенчо Милков, цитиран от БТА.

Той обясни, че Общината е дала разрешение.

От сдружението обясниха, че началото на инициативата е поставено преди две години. Тогава група русенци решили, че гробницата на българския революционер и писател е в недобро състояние и трябва да се реконструира, укрепи и консервира.

След като била почистена от клоните и листата, се оказало, че има сериозни цепнатини.

Така русенците регистрирали сдружение с нестопанска цел "Захари СтояновРусе", а всеки от тях, сред които и кметът, дарил лични средства. Изработен бил и безвъзмездно проект от арх. Калоян Тончев.

От сдружението обясниха, че гробницата ще бъде реставрирана в автентичния ѝ вид.

На място вече се извършват ремонтни дейности. Тъй като гробницата се разцепва, ще бъдат положени бетонни пилоти покрай основата. Срокът за реконструкцията е шест месеца.

Уредникът от Русенския исторически музей Ренета Рошкева припомни, че тленните останки на Захари Стоянов са преместени през 1978 г. в новоизградения Пантеон на възрожденците.

В гробницата освен българския революционер и писател са били погребани съпругата му Анастасия Обретенова, която е дъщеря на Баба Тонка Обретенова, както и Димитра Обретенова - съпруга на Никола Обретенов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    НЕ ЧЕ....
    Не че имам нещо против сайта, ама......
  • 6
    2
    В ТОЯ САЙТ
    В тоя сайт някой път не е ясно кой за какво говори и какво иска да каже всъщност......
  • 7
    1
    русенец
    То похвално за инициативата, ама наясно ли сте, че реставрации се правят с разрешение на министерството на културата и от хора, които са лицензирани в тази област?! Защото говорите за реставрация, а не за текущ или неотложен ремонт. Кмете, дете-идиотче, кой ти даде юридическо образование?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари