Гробницата на Захари Стоянов в Русе се разцепи

2
Притеснително е и състоянието на пространството пред официалния вход на Пантеона
Притеснително е и състоянието на пространството пред официалния вход на Пантеона Видео: Русе Медиа

Гробницата на Захари Стоянов в Парка на възрожденците в Русе, която се намира зад Пантеона, се е разцепила през средата

Отворилите се пукнатини са в горната част и са в най-слабото място на конструкцията, точно където са изградени страничните прозорци, информира Русе Медиа.

Причините се изясняват, но е видно, че поради слягане на почвата гробницата от западната страна се е отделила от останалата част. От 3 дни се извършват дейности, свързани с демонтирането на оградата от ковано желязо около някогашната костница. Вижда се, че от северната страна на гробницата е направен и изкоп, за да се провери почвата в дълбочина, като се търси евентуалната причина за деформацията.

В момента се извършва консервация и реставрация на обекта, която в края на юни бе одобрена от Министерството на културата. Както е известно, целият Парк на възрожденците е със статут на паметник на културата.

Освен гробницата на Захари Стоянов притеснително е състоянието на пространството пред официалния вход на Пантеона. Част от отводнителните решетки са изкъртени, леглата им са хлътнали. В момента общинските служби и работници са предприели действия по циментирането и обезопасяването на района. Най-вероятно лошото и опасно състояние на решетките е от преминаването на тежката техника, която бе използвана при ремонта на външната фасада и на купола на Пантеона. В момента общинските служби и работници са предприели действия по циментирането и обезопасяването на района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    до 3
    "дребното човече" е Лебикян. Води се охранител, но се представя като "изследовател". Тъжна история. Предвид парите, които се наливат в Русе за музеите. Но пък Николай Ненов дърпа напред с парите.
  • 12
    3
    Посетител
    Вижте, туристически интерес не се създава от въздуха. Пантеона, няма гид, няма специалист който да разкаже, да отговори на въпроси. Едно дребно човече, пазач май е, което дрънка небивалици. Ама не се прави така! Сложете щатен историк. Не е проблем - ще му платим 10 лева от всеки човек от групата, но поне да получим информация.
  • 5
    2
    Хи-Хи-Хи
    Според публикацията на ДУНАВ ПРОСТ " https://www.dunavmost.com/novini/grupa-rusentsi-restavrirat-grobnitsata-na-zahari-stoyanov-sas-sobstveni-sredstva" , то кмета е пряко отговорен за разцепването. Явно вече чо-ве-че-то рзцепва де що види. По-долу текста на публикацията: Група русенци реставрират гробницата на Захари Стоянов със собствени средства • 24 август 2022 - 18:06 часа • Редактор: Петя Георгиева • Коментари: 1 СПОДЕЛИ ВЪВ ФЕЙСБУК 0ОДОБРЯВАМ Сред дарителите е и кметът на РусеСнимка: БТА Група русенци реставрират гробницата на Захари Стоянов със собствени средства Тя се намира в Парка на възрожденците в крайдунавския град - зад Пантеона на възрожденците. Това съобщи кметът на Русе Пенчо Милков, цитиран от БТА. Той обясни, че Общината е дала разрешение. От сдружението обясниха, че началото на инициативата е поставено преди две години. Тогава група русенци решили, че гробницата на българския революционер и писател е в недобро състояние и трябва да се реконструира, укрепи и консервира. След като била почистена от клоните и листата, се оказало, че има сериозни цепнатини. Така русенците регистрирали сдружение с нестопанска цел "Захари Стоянов - Русе", а всеки от тях, сред които и кметът, дарил лични средства. Изработен бил и безвъзмездно проект от арх. Калоян Тончев. От сдружението обясниха, че гробницата ще бъде реставрирана в автентичния ѝ вид. На място вече се извършват ремонтни дейности. Тъй като гробницата се разцепва, ще бъдат положени бетонни пилоти покрай основата. Срокът за реконструкцията е шест месеца. Уредникът от Русенския исторически музей Ренета Рошкева припомни, че тленните останки на Захари Стоянов са преместени през 1978 г. в новоизградения Пантеон на възрожденците. В гробницата освен българския революционер и писател са били погребани съпругата му Анастасия Обретенова, която е дъщеря на Баба Тонка Обретенова, както и Димитра Обретенова - съпруга на Никола Обретенов.
  • -1
    1
    gosho
    Добре, че не е Пантеона! :)))))))))))0
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари