Гривната на прокурорския син може да е обица на ухото на правосъдието

2
Драстични случаи на задържани под домашен арест, които се опитат да излъжат електронното наблюдение, да извадят гривните от строя и да избягат
Драстични случаи на задържани под домашен арест, които се опитат да излъжат електронното наблюдение, да извадят гривните от строя и да избягат Снимка: Георги Димитров / Дарик

109 души, пуснати под домашен арест, носят проследяващо устройство на глезена

Скандалът с Васил Михайлов, синът на пернишкия прокурор, който наруши домашния си арест, носейки специална проследяваща гривна, позатихна, затрупан от следващите скандали в държавата. Все още Министерството на правосъдието не е огласило резултатите от проверката, която започна във връзка със случая. Дотук е ясно, че веднъж сигналът от гривната на Михайлов е загубен за 40 минути. Затова логично от този частен случай възникват въпроси изобщо колко може да се разчита на проследяващите гривни. Или пък проблемите са в хората, които ги контролират. В крайна сметка Михайлов бе върнат в ареста от съда с аргумента, че се е отклонил от домашния си арест. Но дали това щеше да се случи и щяхме ли изобщо да знаем за казуса, ако Михайлов не се беше похвалил за това пред bTV? Ще видим дали случаят с тази гривна ще бъде обица на ухото на институциите, пише Петя Петрова в коментар за вестник СЕГА.

Системата в България се ползва за проследяване на задържани обвиняеми, които са с мярка за неотклонение домашен арест, както и на осъдени на пробация и лишаване от свобода, които изтърпяват наказанието в затворнически общежития от открит тип и полагат труд на неохраняеми външни работни обекти. Електронното наблюдение обаче е само възможност, а не се прави задължително.

Властите разполагат с 200 устройства за радиочестотно и 50 устройства за сателитно наблюдение. Нейното внедряване струва 1 341 572 лв., изхарчени с обществена поръчка през 2018 г. Системата е част от ресора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието. Изграден е и контролен център, в който се регистрират сигналите за нарушение на електронното наблюдение. От центъра по електронен път уведомяват компетентните органи за получен сигнал за нарушение. В момента от наличните общо 250 устройства за електронно наблюдение се използват 132, обясниха от правосъдното министерство пред "Сега".

Най-много са поставените под електронно наблюдение хора под домашен арест. Те носят 109 от тези 132 гривни, използвани в момента.

С гривни в някакъв период са били Димитър Желязков - Митьо Очите, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина. С гривна от ареста излезе и Кристиан Николов, който е подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

И все пак броят на хората, спрямо които понастоящем се прилага електронното наблюдение, е пренебрежим на фона на общия брой на лишените от свобода и на задържаните в очакване на присъда, който към октомври т.г. е общо 6496.

Електронното наблюдение е регламентирано в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Има и съвместна инструкция на министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи. В нея е посочено, че за електронното наблюдение на хората под домашен арест отговарят пробационната служба и съответното районно управление на МВР. До поставянето на самото устройство за изпълнението на мярката следят единствено служителите на МВР.

При получаване на сигнал за нарушение той се регистрира в контролния център и незабавно се предава по електронен адрес и по телефона на пробационните служители и на МВР.

Проверката на сигнала се извършва до 3 часа след неговото регистриране. ОТ МП обясняват, че когато хора под домашен арест носят гривните, това дава незабавна информация за спазването на мярката и подпомага полицията при контрола. "Електронното наблюдение допринася за стабилизиране на правонарушителите, окуражава у тях самодисциплина и създаване на нови навици, които да насърчат законосъобразен начин на живот", пишат още от министерството. И допълват, че за осъдените, които излизат предсрочно от затвора с гривна, "този метод подпомага прехода им от една напълно контролирана среда към живот на свобода, като предоставя възможност за продължителен контрол върху тях". Оказва се, че гривните са улеснили МП и в пандемията и спазването на антиковид мерките, защото "в условията на социална изолация контролът чрез електронно наблюдение минимализира преките контакти с правонарушителите".

Въпреки опасенията, породени от случая с Васил Михайлов, доверието на специалистите по отношение на електронното управление остава. Експертът по информационна сигурност Борис Гончаров заяви пред bTV: "Няма съмнение по отношение на технологията, че е надеждна. Дали може да бъде преодоляна, не че е изцяло невъзможно, но практически трудно осъществимо". Той каза още, че има някои кътчета в къщите - например във ваната или в мазето, където има повече препятствия пред радиочестотата, блокира се и това създава аларма за нарушение, но те са несъществени и в случай на индикация за нарушение криптираната информация веднага стига до командния център. Бившият правосъден министър Николай Проданов обясни, че всяко едно прекъсване се отразява в контролната система и служителите на ГДИН трябва да реагират веднага.

"Вие можете да срежете гривната с ножица В момента, в който сложите фолио върху гривната, тя ще даде сигнал, че няма присъствие на обекта, той ще даде сигнал за нарушение, че има проблем на обекта. Това ще произведе аларма за вмешателство", каза Гончаров.

Проданов пък разказа, че е имало случаи задържани под домашен арест да опитат да излъжат електронното наблюдение, да извадят гривните от строя и да избягат. "Един беше тръгнал към гръцката граница, но нашите служители реагираха много бързо и полицията го задържа", посочи той.

"В хладилника е най-драстичният случай, човек си е сложил крака в камерата, защото преценил, че там има изолация, в кофа с лед, във вана, станиол, фолио. Имаше случай - някакъв нарушител си беше срязал гривната и я сложил на кучето и беше обвинил кучето, че му я е отхапало и само си я сложило", разказва Гончаров.

Излиза обаче, че магистратите не са единодушни съдът ли трябва да нареди носенето на гривна, или това е в правомощията на ГДИН.

Преди близо 2 години, когато изчезна пуснатият под домашен арест издирван от САЩ сърбин Жарко Момчилович, Софийският апелативен съд критикува Софийския градски съд не за това, че пусна Момчилович заради влошеното му здраве, а че не е определил това да стане с гривна. Адвокати и съдии, с които "Сега" разговоря обаче, бяха категорични, че изобщо не е работа на съда да определя кой да носи гривна, тъй като това е част от самото изпълнение на мярката за неотклонение, и то е във властта на ГДИН. "Електронното наблюдение на лица с мярка за неотклонение домашен арест се прилага със заповед на началника на областната служба "Изпълнение на наказанията". Заповедта се издава в тридневен срок от получаване на съдебния акт, за което се уведомява началникът на районното управление на МВР по местоживеене на лицето", гласи законът.

Съдии разказаха пред "Сега" и за случай прокуратурата да протестира срещу определение на съда за пускането на издирван с европейска заповед за арест под домашен арест, защото първата инстанция не е посочила изрично, че той трябва да ходи с гривна. И горната инстанция нарежда поставянето на гривна.

Други магистрати обаче са категорични, че съдът трябва да се произнесе дали някой да е с гривна, тъй като става дума за намеса, която ограничава права. А в такива случаи винаги се дължи произнасяне на съда. Техни колеги обаче смятат, че дори съдът да не нареди гривна, началникът на местното подразделение на ГДИН може да я сложи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Do 1
    Te nqma kak da gi znaqt tezi neshta ne im se sardi... To ne e vinovno che prirodata mu e itredila tolkiva kapacitet
  • 2
    1
    ...
    "Обеца" се пише , неграмотници....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари