Гриша Ганчев е в болница

0
Болест на боса от Микре отложи заседание по делото срещу него в спецсъда
Болест на боса от Микре отложи заседание по делото срещу него в спецсъда Снимка: Sportal.bg

Болест на боса от Микре Гриша Ганчев отложи заседание по делото срещу него в спецсъда. 

В неделя той бил приет в МБАЛ „Света София“ с диагноза бронхопневмония. На заседанието обаче не се яви и друг от 9-мата подсъдими – Милко Талев. Съдът не прие устни подвиквания в залата, че объркал началния час и щял да закъснее, предаде Монитор.

В определението си съдът заяви, че няма да го глоби, защото до този момент е имал добро процесуално поведение, но го предупреди, че ако закъснее или не се яви на следващото заседание, мярката му за неотклонение ще бъде изменена. Съдът заяви още, че до 3 дни Талев трябва да представи документ за отсъствието си. Гриша Ганчев, синът му Данаил и още 7 души отговарят пред Темида за избягване на плащане на данъци от 711 580 лв. след продажба на захар, произведена в Бургаските и Девинските захарни заводи. Ганчев е обвинен и че е отправил закана за убийство към ръководителя на НАП Красимир Стефанов. Според прокуратурата организираната престъпна група е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г.

Друг състав на спецсъда даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу бившата съдийка от СГС Румяна Ченалова. Тя е обвинена, че като съдия в СГС по висящо търговско дело е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Според прокуратурата Ченалова е извършила престъпление по служба и документно престъпление при разглеждане на дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД срещу НЕК.

Обвинението твърди, че са нарушени ЗСВ и ГПК с цел да се набави облага за ОЕТ. Ченалова не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление пък е свързано със същото дело и поправка в протокол по него. Двамата адвокати на Ченалова поискаха от съда да прекрати делото и да го върне на прокуратурата, тъй като не била изпълнила указания на СГС и САС за отстраняване на пропуски в обвинителния акт.

След тях думата взе Ченалова и в рамките на час и половина пледоария направи разбор на обвинителния акт, посочвайки неясноти в него. В един момент така се разгорещи, че дори започна да се разхожда около банката и сложи едната си ръка на кръста. Тя обвини тримата прокурори по делото, че не познавали законите и по-специално ГПК. След половин час размисъл и тайно съвещание съдът прекрати съдебното производство и върна делото на спецпрокуратурата за отстраняване на вътрешни противоречия и неясноти в обвинителния акт. Прокурорите по делото заявиха пред журналисти, че според тях няма нарушения, но съдът не им дал възможност да вземат отношение в съдебната зала. Те ще протестират решението пред апелативния спецсъд

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари