Григор Сарийски: Случаят с "Лукойл" е прехвърляне на монопол от едни ръце в други

4
Новият собственик ще може да увеличава продажната цена в бензиностанциите
Новият собственик ще може да увеличава продажната цена в бензиностанциите Снимка: БГНЕС / Архив

Новият собственик ще може да увеличава продажната цена в бензиностанциите

"Знаем, че "Лукойл" има монопол върху търговията с горива, тъй като държи голяма част от публичните складове, така че не можете да внесете и 1 килограм петрол, ако не сте свързан с компанията", каза още той.

По думите на икономиста "Лукойл" от доста време практикува т.нар. трансферно ценообразуване:

"Това е прехвърляне както на доставките, така и на продажбите през трети лица и по този начин ограничават данъчната основа, на която трябва да платят данъци. Прехвърлянето от едни ръце в други ще доведе до още от същото. Единствената разлика, която може да настъпи, е ако се разбие ефективно монополът, но това неща не вярвам да бъде направено, тъй като прехвърлянето на компанията в сегашното ѝ състояние, би трябвало да бъде част от споразумението. Защото никой не би искал да купи компания, която след това да бъде разпарчетосвана".

Според доц. Сарийски ще има увеличение на цените на горивата, въпреки че в момента цената на руския петрол "Уралс" е съпоставима с цената на останалите сортове и затова "дори смяната на доставките на суров петрол за рафинерията в Бургас - не би трябвало да води до особена разлика върху ефекта от разходите за производство":

"Това ще бъде повод да се пипнат цените, защото смяната на компанията винаги е повод да се направи нещо, което да има по-голяма финансова изгода за нея. Това е основното, което можем да очакваме. Ще имаме евентуално увеличение на цените, разбира се, имате претекст да го правите, защото не малко се изприказва, а и доскоро беше истина, че има голяма разлика между руския петрол и останалите сортове. Второ - променят се логистичните вериги... ще се променят и застраховките. Все основания, на които дори формално новият собственик ще може да увеличава продажната цена в бензиностанциите".

В предаването "12+3" по БНР доц. Григор Сарийски коментира и проектобюджета за 2024, като заяви, че не вижда дълбока философия в него.

"В повечето случаи се обсъжда това дали ще успеем да се вмъкнем в 3% дефицит. Това е заветната цел. ... Повечето предложения в бюджета бяха точно с този стремеж".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Калоян
    Това го знаем всички.дори знаем и как си казва новия монопол.казва се дебел Пеевски
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари