Ройтерс: „Лукойл” ще внася в България петрол от Казахстан

0
От пресслужбата на компанията отказаха коментар като се аргументираха с възможност за негативно въздействие върху цените
От пресслужбата на компанията отказаха коментар като се аргументираха с възможност за негативно въздействие върху цените Снимка: БГНЕС

От пресслужбата на компанията отказаха коментар като се аргументираха с възможност за негативно въздействие върху цените

България замества вноса на руски петрол със суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис през януари, според пазарни участници и данни на LSEG, съобщава „Ройтерс”, предаде БТА.

България се ползва с дерогационна клауза от ембаргото на ЕС, която ѝ позволява да продължи да внася руски петрол по море през 2024 г. Страната обаче ограничи износа на всички преработени продукти, произведени от руски петрол от този месец, което прави почти невъзможно единствената рафинерия – „Лукойл Нефтохим Бургас”, да работи с руска суровина. Затова тя е решилада спре изцяло вноса на петрол от Русия от март, пише „Ройтерс”.

Този месец обаче не се очаква руски петрол да влезе в пристанището на Бургас. Тъй като група „Лукойл” вече не може да снабдява рафинерията със сорт „Уралс”, ще трябва суровината да бъде внасяна от другаде, което ще повиши разходите на рафинерията, допълва агенцията.

През януари се очаква в Бургас да постъпят два товара от по 70 000 метрични тона казахстански петрол KEBCO, партида от 76 000 тона от иракския Basrah Light, 50 000 тона от сорта CPC Blend и 33 000 тона петрол от Тунис, сочат данни на групата на LSEG.

KEBCO - казахстански петрол, изнасян от руски пристанища, има характеристики, сходни с тези на „Уралс” и е най-вероятният заместител на руската суровина в България, посочват пазарни участници. Те обаче допълват, че доставките му са ограничени, а цената му е значително по-висока.

Рафинерията в Бургас е конструирана да обработва сорта „Уралс” и в момента може да работи само със сортове с по-високо съдържание на сяра (кисел), което в ЕС е трудно и скъпо, отбелязват търговци.

Пазарът на кисел петрол в Европа е затегнат заради липсата на „Уралс” и кюрдски петрол", посочва пазарен източник. Износът на суровината от Иракски Кюрдистан бе спрян миналата пролет.

Лукойл” и българското Министерство на икономиката засега на са отговорили на исканията за коментар, отбелязва „Ройтерс”. От пресслужбата на компанията отказаха коментар като се аргументираха с възможност за негативно въздействие върху цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Заралия
    Ми той петрола е пак руски бе,ама прибоядисан,да се успокоят нашите еврогейове от сглобката..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари