Градска железница до Гюргево и тунел под река Дунав

1
Русе може да има градска железница като част от обществения транспорт
Русе може да има градска железница като част от обществения транспорт

Русе може да има градска железница като част от обществения транспорт, съобщиха от областната управа. Обявената обществена поръчка за предизвестиционно проучване се финансира по обявената обществена поръчка с 37 500 лв. от държавния бюджет. Целта е градската железница да свърже кварталите с промишлените зони и индустриалния парк край Дунав мост и близкия град Мартен, като разтовари автомобилния трафик, пише вестник Труд.

Идеята се обсъжда от 5 г. "Булмаркет ДМ" АД е готов да изгради и да обслужва градската железница. Първият частен жп превозвач притежава 17 км жп линии от гара Русе Север през гара "Булмаркет" до бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ в източната промишлена зона. Проектът включва 10 спирки, като железницата ще обслужва близо 3000 работници от предприятия по маршрута.

Хората ще пътуват в мотрисите с безконтактни карти, които ще се зареждат от работодателите им. За пътниците ще има т.нар. безкупейни вагони с по 158 места или мотрисни влакове "Дезиро". За да заработи железницата, трябва да се промени общинската схема за градския транспорт.

Железницата може да продължи и до Гюргево. Така ще се облекчи движението в трансграничния регион, докато се реши дали ще се разшири Дунав мост или ще се изгради тунел под реката. Губернаторът на Русе вече обяви идеята си, с която могат да се пренасочат преминаващите ТИР-ове на българо-румънската граница.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари