Сигнал за тлеещата баржа е получен в Гюргево още на 3 юли

0
Пожарът е обхванал и втора баржа и има опасност да засегне и третата
Пожарът е обхванал и втора баржа и има опасност да засегне и третата Снимка: БНТ

Пожарът е обхванал и втора баржа и има опасност да засегне и трета

Три сръбски баржи, превозващи 3600 тона въглища от пристанище Констанца за Белград, са спрели на 496-и речен километър близо до пристанище Гюргево от над две седмици и не могат да продължат поради ниското ниво на река Дунав. На едната от баржите е възникнал пожар, който към момента се е разпространил върху втората и има опасност да обхване товара и на третата баржа, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Инспекторатът за извънредни ситуации в Гюргево уточни днес, че на 3 юли пожарната служба е получила на спешния телефон 112 сигнал за пожар в товара на баржа, превозваща въглища. Обаждането е постъпило от персонала на тласкача. След интервенцията баржата, заедно с други два подобни плавателни съда, принадлежащи към същия конвой, е продължила пътуването си до крайната дестинация Белград, но поради ниското ниво на реката е спряла и не може да продължи. С оглед на естеството на товара и поради високите температури въглищата се самозапалват, като горят в тлееща фаза без пламък, уточнява Инспекторатът за извънредни ситуации в Гюргево.

Ръководството на инспектората е провело разговори с представителя на транспортната компания за начина на гасене на товара, а именно чрез наводняване, което би довело както до разграждане на товара, така и до възможността баржите да потънат и да се стигне до огромно замърсяване на река Дунав.

От 3 юли трите въглищни баржи са разположени в международни води близо до пристанището на Гюргево, на 496-и речен километър, а тлеещият пожар, който първоначално е възникнал на едната баржа, се е разпространил върху втората баржа и има вероятност да обхване товара на третата баржа.

Според Инспектората за извънредни ситуации възможно решение на проблема е да се разтовари съдържанието на баржите, да се потуши тлеещия пожар и въглищата (1200 тона във всяка баржа) да се преместят на четири баржи, за да се намали товарът. За извършването на тази маневра е необходимо използването на плаващ кран и в момента се водят разговори с българските партньори за разрешаване на ситуацията във възможно най-кратък срок.

Представители на Инспектората за извънредни ситуации в Гюргево заявиха, че тази ситуация не застрашава членовете на екипажа, а пожарникарите изпълняват задачи по наблюдение и са готови да окажат подкрепа по всяко време, ако ситуацията го налага.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    русенка
    А през това време ние ще дишаме.....Толкова ли беше трудно шлеповете, заедно или поотделно, да се преместят извън аквторията на населените места!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари