Готвят поскъпване на акциза за цигарите

0
Съвет към МС ще бори тютюнопушенето - и с по-висок акциз
Съвет към МС ще бори тютюнопушенето - и с по-висок акциз

Съвет към МС ще бори тютюнопушенето - и с по-висок акциз

Недостатъчно ефективен контрол и предотвратяване на тютюнопушенето на закрити и някои открити обществени места отчита Министерство на здравеопазването. Но в същото време има за цел за прилагане на политики към личните лекари за програми за отказване на цигарите, както и създаване на Междуведомствен орган за контрол на тютюнопушенето - Национален съвет към МС.

Това стана ясно от думите на Илия Тасев, директор на Дирекция "Здравен контрол" към Министерство на здравеопазването по време на кръгла маса, провела се днес в парламента "Спонсорството от страна на тютюневата индустрия - опасност за здравните политики в България", предаде News.bg.

Като свои успехи от МЗ отчитат пълна забрана за тютюнопушене на закрити места в последните години, поставяне на предупредителни знаци на изделията.

В рамките на дискусията депутати от "Продължаваме промяната" коментираха, че създаването на Национален съвет или работна група е "начин нещо да не се случи".

Министерство на финансите е подготвило в средносрочната си прогноза поетапно поскъпване с около 20-25 ст. на акциза за цигарите, нагреваемите цигари, тютюна, електронните цигари от 1 юли.

Александър Симидчиев от "Демократична България" нарече тютюнопушенето "пандемия" и поиска не "за" или "против", а политика за по-дълъг и здрав живот. Таня Андреева поиска фокус върху отделни групи, изложени на тютюнопушене и политика срещу това в училищата.

Деница Сачева от ГЕРБ се спря на законови промени и кампании в страната за отказване от цигарите, като обяви, че парламентарната група ще съдейства. В тази връзка Симидчиев поиска предварителна оценка на въздействие на промените в законите и критерии за ефекта след въвеждането.

Скендер Сила, представител на СЗО в България даде статистика: Заради високото ниво на тютюнопушене в България преждевременните смъртни случаи са 1 млн. души на 2.1 млн. пушачи. С по-строг набор от политики и контрол тази статистика може да се намали с 23% за 2 г., с 40% за 20 г., като по този начин 33 000 смъртни случаи могат да се предотвратят в дългосрочен план.

За експерта борбата с тютюневата индустрия трябва да е в три посоки - повишаване на здравната култура, укрепване на законодателството и мониторинг на прилагане на законодателството чрез хоризонтални и вертикални структури. По въпроса за наргилетата - експерти посочиха, че не само не са забранени, а и са по-опанси от цигарите. По мнение на доц. Михаил Околийски от СЗО никой не контролира употребата на наргиле, въпреки че МВР трябва да го прави, същото важало и за заведенията, в които е наложена забрана за цигари, които минавали като открити пред закона заради дограми и навеси. Околийски поиска от управляващите засилване на контрола.

От името на омбудсмана ще се включи рамковата конвенция за контрол на тютюна, като механизмът за мониторинг ще са въпросници, анкети, допитвания и анализи, които ще се обобщят в годишния доклад. Омбудсманът подкрепя и здравното образование.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари