Горяща баржа с въглища е причина за обгазяването на Русе

0
По данни на РИОСВ има завишаване на нивата на фините прахови частици
По данни на РИОСВ има завишаване на нивата на фините прахови частици Снимка: Олег

Горяща баржа с въглища в река Дунав е причина за обгазяването на Русе, съобщиха от областната управа

Множество сигнали за задимяване, черни сажди и силно задушлива миризма получи областният управител на Русе през последните няколко часа от разтревожени русенци. Жителите на града искаха да получат достоверна информация за това какво се случва.

Анатоли Станев със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева проведоха разговори с ръководството на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ в северната ни съседка. От разговора стана ясно, че в близост до Гюргево гори баржа, натоварена с въглища. Поради това, че към момента най-вероятно е предприето гасене с вода, се получава сериозно задимяване над целия трансграничен район. По първоначални данни плавателното средство е извършвало курс от Констанца към Белград. Самозапалването на въглищата се е случило на по време на престои на транзитна стоянка. Предстои изместване на баржата и нейното разтоварване.

По-късно следобед се очаква леко увеличаване скоростта на вятъра, което би могло да се окаже предпоставка за усилване на неприятните миризми над града, ако пожарът продължи да тлее. За момента няма опасност от взривове.

Всички компетентни институции от съседно Гюргево са запознати и предприемат необходимите мерки за справяне със ситуацията, в това бе уверен Анатоли Станев. Според румънската страна максимално бързо са били изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“. Не е имало затруднения при локализирането на огнищата. Областният управител е уведомил своевременно кмета Пенчо Милков.

По първоначални данни на РИОСВ има завишаване на нивата на фините прахови частици с около 10% над средното количество за денонощие.

По-късно през деня областният управител Анатоли Станев ще посети на място района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    пламен велчев
    Тази барджа явно се пали всеки ден след 23,00 часа, Нека се отнасяме малко по-сериозно към пословичния систематичен и отвратителен химически геноцид който сме принудени да търпим,
  • 3
    6
    Мунчо
    От гения Ънътоли какво очаквате?
  • 6
    5
    Не знам
    Как така-шлепа си пуши от неделя(видимо), а чак тази сутрин към 4 часа вонята от монтюпе (или както се казва) се разсмърдя. А покрай кея си миришеше, но не на монтюпе....
  • 0
    4
    До даскал...
    Как гаси се стар мерак,стар боклук и въглища?
  • 16
    3
    Предложение
    Защо следобед областният управител ще наблюдава, нека сега да отиде та да се надиша на чист и хубав въздух.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • русенец
    При неотдавнашното посещение на Тони Блинки в Пекин, той бе посрещнат на летището от заместник ПР-а на Окръжния комитет на...
  • чичомехтинпедала
    Пиша тука някакви тапотий да ми плашта Мутрофанката жълти копейки.да живей ТероруZZшлямия и путлерчето!
  • daskal
    Колкото и да се труфят с арманита и шанели, всичките ни милионери "бизнесмени" днес смърдят на БКП и Държавна сигурност....
  • до Хуилото
    Ко стана бе хуилко, що имаш толкоз минуси? Да не стане скоро ти да трябва да заминаваш, лумпен изкрейзъл.
  • Путин Хуйло
    Да, на мен ми ебаха майката, даже и мен самият ме ебаха и ми хареса страшно много. Най-хубавото беше, когато негрите от...