Горанов: Всички учители ще получат увеличение на заплатите

0
До края на мандата учителските заплати ще се удвоят
До края на мандата учителските заплати ще се удвоят Снимка: БГНЕС

Всички учители ще получат по 15% увеличение на заплатите тази есен.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на конференция, посветена на 25-тата годишнина на Асоциацията на търговските банки в България. Ръстът от септември ще е еднакъв за всички, тъй като все още не е разработен механизъм как той да бъде обвързан с резултатите от работата им, предаде Канал 3.

Следващите увеличения обаче ще се дават по ясни критерии за свършена работа. Ангажиментът на управляващите е до края на четиригодишния мандат учителските заплати да се удвоят. 

"Присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за България. Това е единственият естествен път на българската монетарна политика", подчерта Горанов.

По отношение на разсекретяване на стенограмата за КТБ, финансовият министър обяви, че ще даде съгласието си за оповестяването й, но предупреди, че по този начин президентът Румен Радев ще принуди участниците в консултации при него да са по-сдържани в изказа си при обсъждане на сериозни проблеми.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев също потвърди влизането в еврозоната като крайна цел, но допълни, че преди това има задачи, които България трябва да изпълни.

Радев посочи, че подобряването на надзора над банките е сред приоритетите на БНБ. "Внимателно анализираме ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделни банки. В процес сме на разработване на комплексни мерки, които биха създали условия за намаляване на тези кредити", добави гуверньорът на БНБ Димитър Радев. 

По-рано беше публикувано заключението на Международния валутен фонд по програмата за оценката на финансовата ни система. Според Фонда няма преки рискове пред България и финансовата система е стабилна.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари