Асен Василев: Не ми се струва разумно да се увеличават заплатите в МВР

4
През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати​, заяви министърът на финансите
През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати​, заяви министърът на финансите Снимка: Фейсбук

През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати​, заяви министърът на финансите

Всяко искане за заплати води след себе си нови искания. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, предава БНР.

"През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати. През миналата година те получиха увеличение с 20%. Да се прави ново, при това без тази система да е реформирана, ми се струва не много разумно, но това е преценка на депутатите".

Финансовият министър коментира и искането на синдикатите да се намерят още 300 милиона лева, необходими за увеличение на заплатите в бюджетната сфера.

"Всичко е възможно, но е въпрос на преценка дали тази политика трябва да се проведе. НС преценява. Ние ще му предоставим информацията. Моят съвет е много внимателно да се огледа какви са заплатите, колко са се вдигнали през последните няколко години и дали избирателно да се повишават в някои сектори. В момента се подхожда с еднакъв аршин към всички. Ако депутатите решат да вдигнат избирателно заплатите в някои сектори, това е тяхно право".

В капиталовата програма има резерви, защото всички средства за завършващите европейски програми са заложени, без оглед дали проектите ще бъдат реално завършени, посочи Василев.

Има известни буфери в бюджета, но те не са толкова много, с колкото би било спокойно, обясни още той.

"Бюджетът е изпълним, но е трудно изпълним. Към края на май заварихме дефицит от 1.2 милиарда. Вече сме на излишък от 200 милиона. Приходните агенции заработиха в един по-ритмичен режим.

Ръст от 1.8 е една идея по-нисък от този, който ще постигнем. Не се притеснявам за бюджетния дефицит от 3% към момента. Очаквам да успее да издържи бюджетната рамка".

Финансовият министър не очаква БЕХ и ВМЗ – Сопот да останат без средства за модернизиране и развитие заради внасянето на дивидент.

"По последния тримесечен отчет в БЕХ има 2.4 млрд. – в дружеството майка и още около 3 милиарда в другите дружества. Допълнителният дивидент, който трябва да внесат е 800 милиона. По никакъв начин не е застрашена инвестиционната програма.

За ВМЗ – Сопот има неразбиране. Ние взимаме 100% от дружествата, където държавното участие е 100%. Те си остават на 50% дивидент"

Финасовият министър обясни защо не са върнати старите данъчни ставки на ДДС, въпреки че ковид пандемията, заради която бяха въведени, приключи.

"Връщаме ДДС върху цената на газа, защото енергийната криза отмина. Останаха 3 ДДС ставки, които не са върнати – едната е върху детските храни и има нагласа тя да остане по-ниска за по-дълго. Втората е върху хляба – тук все още не са се успокоили напълно пазарите. Третата е свързана с ресторантьорството, където има заявка за изсветляване на сектора, а 9-те процента помагат за това. Предвидили сме запазването ѝ. В данъчното законодателство обаче ще бъде записано, че клиентът може да стане и да си тръгне без да плати сметката, ако не получи касов бон"

Този бюджет не затяга коланите, заяви Асен Василев.

"В него има 12% увеличение на пенсиите. Повишени са и почти всички социални разходи. Има увеличение на лекарските и учителските заплати, като и над 600 млн. лева допълнително увеличение на заплатите в администрацията. Има рекордна инвестиционна програма. Този бюджет не намалява или орязва драматично разходи, и въпреки това сме в рамките на позволените 3%. Това се случва, защото успяваме да си съберем данъците".

Асен Василев потвърди, че ПП-ДБ ще излъчи кандидатура за вицегуверньор на БНБ.

"Когато групата има номинация, тя ще бъде съобщена".

Той обясни ,че все още не е взето решение дали ПП-ДБ ще издигне своя номинация за управител на Сметната палата.

Василев коментира и аргументите срещу провеждането на референдума на "Възраждане" за еврото.

"Те са чисто юридически. Така формулираният въпрос е забранен от Конституцията, защото е по ратифициран международен договор. Сега трябва да се произнесе Конституционният съд".

Той смята, че издигането на кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София от група интелектуалци е преекспониран проблем.

"Васил Терзиев ще бъде добър кмет на София, който ще може да реши истинските проблемите на града. Кои са роднините на едни човек няма никакво отношение към това как той ще си свърши работата. Господин Лилков се яви на избори за кмет на София и мисля ,че спечели около 10 хиляди гласа".

"Силно вероятно е ПП и ДБ да се явят заедно на местните избори и в други градове, освен София", съобщи Василев.

"Очакваме до седмица-две да започнем да обявяваме кандидати и в други градове. В повечето, особено в големите, колегите искат да се явяват заедно".

Заслужаваше си рискът, който ПП-ДБ пое при съставянето на това правителство, каза още финансовият министър.

"България се върна на международната сцена. Успяхме да направим нормален бюджет, който да не изгони инвеститорите и да започнем политики, които са смислени".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Горд Българин
    Аз искам господин министърът да увеличи заплатите на всички. Не само на полицаите. На всички. Искам месечната заплата да стане няколко милиона лева. Тогава ща настане такава огромна инфлация и така ще се обезценят парите че моят кредит който имам да връщам за 30 години ще мога да го върна за 3 дена. А моят апартамент, който купих с кредита ще мога да го продам за милиарди. Ис парите ще мога да си купя 10 огромни къщи на плажа на Маями. 9 от тях ще ги давам под наем а в десетата ще живея с някоя готина Латионамериканка и ще съм един от най-богатите хора в града.
  • 3
    4
    Name tres1
    tres1 И за останалите министерства да е така, а за 240-те "избраници" само средна работна заплата и забрана сами те да си определят бюджет. Те тогава може да се появят наченки на демокрация.
  • 8
    3
    Полицая
    Да даде увеличение ако: - се махнат пенсионерите - тест за алкохол и наркотици при встъпване на смяна - съкращение на невзелите физически изпит, без право на повторение.
  • 7
    2
    Недоумяващ
    Г-н Василев,предложете им 1/3 съкращение и фонд работна заплата да делите на 2/3, така ще има увеличение ....
  • 7
    1
    Иван
    Дааа,няма нужда,да се увеличават,има полицаите и на учителите,ибез това нищо не вършат!Армия безделници са!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари