Глобиха „Топлофикация Русе“ за замърсяване на въздуха

4
РИОСВ - Русе провериха 168 обекта от контролираната територия през юни
РИОСВ - Русе провериха 168 обекта от контролираната територия през юни

РИОСВ - Русе провериха 168 обекта от контролираната територия през юни

През месец юни експертите от РИОСВ - Русе са извършили 189 проверки на 168 обекта. От тях 120 са съгласно Плана за контролната дейност, а 69 са извънредни, по постъпили сигнали. В рамките на осъществения контрол са дадени 80 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

През юни 2023 г. са съставени 12 акта за установяване на административни нарушения, като директорът на екоинспекцията е издал 3 наказателни постановления, с които на физически и юридически лица са наложени глоби и имуществени санкции в общ размер на 10 000 (десет хиляди) лв. Сключени са пет споразумения по съставени актове на стойност 3 500 лв.

Общо събраните суми от РИОСВ - Русе по наложени глоби, имуществени санкции са 11 600 лв. и по еднократни и текущи санкции (чл. 69 от ЗООС) – 18 561,51 лв. По сключени споразумения по чл. 58г от ЗАНН са постъпили 6 650 лв. От структурите на НАП през месеца са събрани и преведени 4000 лв. по имуществени санкции. От получените суми през месец май 2023 г., на общините през месец юни 2023 г. са преведени 11 835,80 лв. Най–голяма сума е получила Община Разград – 4 152,80 лв.

През юни са постъпили 95 сигнала, за които след проведен контрол е установено, че 35 са основателни, 48 са неоснователни, а 10 са препратени по компетентност.

РИОСВ е наложила глоба на „Топлофикация Русе“

Операторът „Топлофикация Русе“ АД е внесъл на 06.03.2023 г. Годишен доклад с резултати от извършени през 2022 г. собствени непрекъснати измервания на организираните източници на емисии в ТЕЦ-Русе Изток. Същият е върнат за допълване и представен на 27.03.2023 г. и повторно на 18.04.2023 г.

Въз основа на извършената оценка е съставен протокол от 09.05.2023 г. на общ Комин № 1 на Парогенератори № 4 и № 7 за констатирани нарушения на нормите за допустими емисии (НДЕ), заложени в условие 9 на КР. За установените превишения на НДЕ на 22.05.2022 г. е съставен констативен протокол. Изготвено е предложение до Директора на РИОСВ – Русе, за налагане на еднократна санкция на дружеството за замърсяване на атмосферния въздух с вредни емисии. На 14.06.2023 г. е издадено наказателно постановление за налагане на еднократна санкция по чл. 69 от ЗООС на „Топлофикация Русе“ АД в размер на 9719 лв. за общ Комин № 1 при работата на Парогенератори № 4 и № 7.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    бивш
    запознати ли с те с парата и топлата вода до вас,как става от теца.на теория е отпадачна топлина при охлаждане след турбините за ток/место друга вода ползват питейна вода като охлатител,беше ефтино на времето на парно.пуши черно при мазута и нафтата филтрите не лови тия сажди 100%--------------така помня
  • -3
    6
    Аре стига!
    Няма по неефективен начин за отопление! Безумно скъп и неекологичен. В момента е изгоден само за безработни и пенсионери, които по цял ден прегръщат радиаторите докато работещите им изкарват пенсиите и социалните. И в същото време им плащат "сградна инсталация". Обаче имам кофти новина за вас, безполезните. Преди дни конституционния съд реши, че няма да плащаме вашите сметки.
  • 5
    5
    hm...
    Някой да усети тази нощ типичната гадна смрад която се разнася над града?
  • -2
    4
    ГЛОБА
    То сигурно всяка година ги глобяват.
  • 6
    3
    София
    Няма по ефтин , ефективен , екологичен и достъпен начин за отопление и топла вода от ТЕЦ. Но тъпите искат да ликвидират и малкото останали удобства за гражданите на Русе. ТЕЦ-Русе нали има филтри. Явно нещо друго има - да не би приватизация пак да се привижда на някого ? На ток е по-скъпо , по-неефективно и полза няма за никого. Кой разбрал - разбрал.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари