Глобиха голяма търговска верига заради липса на упътване на български

0
Глоба до 1000 лева ще бъде наложена на голяма търговска верига, която обаче не е упомената конкретно
Глоба до 1000 лева ще бъде наложена на голяма търговска верига, която обаче не е упомената конкретно

Глоба до 1000 лева ще бъде наложена на голяма търговска верига заради липса на инструкция за употреба на български език.

Нарушението е установено от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които купили такъв електроуред под прикритието на “тайни клиенти”, информира БАНКЕРЪ.

Проверката е направена в обекти на веригата в цялата страна след множество сигнали и жалби на граждани, уточняват от агенцията. От институцията не съобщават името на веригата.

Клиентите под прикритие са разопаковали закупената пералня машина пред централния вход на магазина, на видно място с охранителни камери. При проверката не е открита инструкция за употреба на български език. За констатираното нарушение е съставен акт.

Инструкцията за употреба се съставя от производителя и се превежда в пълен обем на официалния език на страната, в която се продава артикулът. В инструкцията производителят посочва начина на монтаж, експлоатация, поддръжка, почистване и др. С предупредителни текстове насочва вниманието на потребителя за безопасна работа и за предпазване от битови инциденти, посочват от ДАМТН.

От агенцията апелират клиентите винаги да обръщат внимание за: наличие на СЕ маркировка, която удостоверява, че са направени необходимите изпитвания по отношение на безопасността; посочено наименованието или търговската марка на производителя; посочени основните технически параметри върху уреда с които се осигурява безопасно използване.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари