10 лева глоба, ако не си вземем касовата бележка след напускане на търговския обект

0
Това е залегнало в пакета с данъчни закони на правителството
Това е залегнало в пакета с данъчни закони на правителството Видео: bTV

Това е залегнало в пакета с данъчни закони на правителството

10 лева глоба, ако не си вземем касовата бележка след напускане на търговския обект. Това предлага кабинетът на Народното събрание в пакета данъчни закони с новия бюджет за 2024-а.

bTV провери какво мислят в една от столичните книжарница. Там не се тревожат от предлаганите реформи в законодателството, защото издаването на касовите бележки е обичайна практика.

Малко по особено е, когато клиентът не пожелае да вземе бележката. Тогава просто с я поставяме в торбичката му в касовата зона. Понякога клиентите изцяло не искат торбичка и бележка. Естествено можем да напомняме“, обяснява Диана Манева, която е мениджър „Продажби“ в книжарницата.

Ама аз сега тука имам бележка. Винаги си я вземам, защото знам, че или чакат отвън, или могат да са вътре“, твърди Диляна.

Предложението включва още глобите за търговците, които не издават касов бон, да се вдигнат двойно – за физическите лица санкцията ще е в размер от 200 до 1000 лв., а за юридическите – от 1000 до 4000 лв. Според експерти обаче стъпката към повече приходи през глоби от касови бележки е особена.

Странно се съчетава тази опция с идеята да не си заплащаме стоката, ако не ни е издадена касова бележка. Става така, че си взимаш стоката и не си плащаш, защото нямаш бележка и веднага на вратата на магазина те глобяват, че не са си взели касовият бон. Кое от двете да изпълняват потребителите?“, попита риторично доц. д-р Недялко Несторов от Института за икономически изследвания към БАН.

От НАП зависи да се следи за изпълнението на закона, казват специалисти.

Глобите за невзети касови бележки ще се събират от данъчни служители на място с квитанция. Друга промяна предвижда потребителите да събират и регистрират в НАП касови бележки, срещу които после да ползват отстъпка от данъците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    daskal
    А няма ли да проверят откъде неграмотен лясковски мангал, който убива на пътя невинни хора, има пари за луксозни спортни мерцедеси? Мисля, че ще е много по-интересно.
  • 4
    6
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Борбата на властта с недобросъвестните търговци не трябва в никакъв случай да става за сметка на клиента!
  • 5
    5
    Тия
    Не са у ред. Не събират задължения на фирми с милиони към фиска а ще клечат пред магазините. Някой няма ли да обяви несъгласните задължения
  • 3
    4
    Дo QRS
    Получаваш защото пазаруваш с карта и всичко се отразява в електронното банкиране.,А къде е дигиталната ти бележка исвен в ориложение Лидл+ ,Кауфланд,Билла? Данъчните грубо ще те нагрубят за лошо отношение към данъчната бележка.Или ползваш плащане през телефона? Ние на полето и в гората край овцете какво да правим? Май не ни остава нищо друго освен да блеем? До там ни докараха тези хора де са отдавна за затвора.
  • 8
    3
    Чакай, чакай
    "ще се събират от данъчни служители на място с квитанция" ?! И тук ще настъпи Апокалипсис. Аз излизам от търговски обект и НЯКОЙ СИ ДАНЪЧЕН СЛУЖИТЕЛ ще ме проверява и ще ме глобява с квитанция??? А зъбки по тротоара дали няма да има ?! Ще ме проверява, докосва и обискира ЕДИНСТВЕНО И САМО полицейски служител и то при много строги и описани правила! И после седмици наред ще пише обяснения защо ме е обискирал!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари