Глобиха двама шофьори, блъснали велосипедист на спирка „Птицекомбинат“

1
Районен съд – Русе осъди двама водачи, блъснали велосипедист
Районен съд – Русе осъди двама водачи, блъснали велосипедист Снимка: Dunavmost

Районен съд – Русе осъди двама водачи, блъснали велосипедист

Районен съд – Русе призна за виновни 36-годишния Г. К. и 70-годишния В. Й. в това, че като водачи на МПС-та нарушили правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинили средна телесна повреда на Г. П.

На 23.01.2020 г. около 07:10 часа в района на спирка „Птицекомбинат“ пострадалият управлявал велосипед, който нямал фар и светлоотразителни знаци.

Велосипедистът не бил облякъл светлоотразителна жилетка. Движел се вдясно на пътното платно по посоката си на движение към с. Червена вода. В един момент бил застигнат и блъснат от товарен автомобил „Мерцедес“, управляван от Г. К., със скорост 75 км/ч при ограничение 60 км/ч. При падането част от тялото на Г. П. се намирало в лявата насрещна лента за движение. Обвиняемият веднага спрял и слязъл, за да окаже помощ на пострадалия. В същото време от с. Червена вода в посока гр. Русе се движел лек автомобил „Хонда Сивик“, управляван от В. Й., със скорост 60 км/ч. Водачът видял единствено светлините на „Мерцедес“-а, за който решил, че е спрял и изчаква преминаването му, за да направи ляв завой. По тази причина не намалил и ударил лежащия на платното велосипедист в областта на краката. След това „Хонда“-та се ударила с предната си лява част в лявата страна на кабината на товарния автомобил.

Обвиняемият Г. К. подал сигнал на тел.112 и пострадалият бил откаран в болница, където се установили множество наранявания: счупване на осмо ребро вдясно, счупване на тялото на пети гръден прешлен, открито многофрагментно счупване на костите на дясна подбедрица в далечния край, наложило метална остеосинтеза и други.

За такова деяние Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или пробация.

Тъй като и двамата обвиняеми са пълнолетни и неосъждани, от престъплението не са настъпили имуществени вреди, и са налице всички останали предпоставки на чл.78а от НК, Районен съд – Русе ги освободи от наказателна отговорност и им наложи административни наказания глоба в размер на 1500 лв. на Г. К. и глоба в размер на 1000 лв. на В. Й.

Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд - гр. Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари