Гледай с дробовете си в Русе

0

В сряда (22.03.2017 г.) от 18.00 часа в Екомузей с аквариум ще се състои отворена лекция с дискусия, свързана с чистотата на въздуха – „Гледай с дробовете си в Русе – проблеми и решения за по-чист въздух“.

Организатори на събитието са „Грийнпийс“ – България, Регионален исторически музей – Русе и Туристическо дружество „Приста“ – Русе. Акцент ще бъде поставен на източниците на замърсяване на въздуха и въздействието им върху природата и здравето на хората. По време на лекцията ще бъде представен и проект „Прахоброячи 2.0.“ – устройства за измерване нивата на различни замърсители на въздуха.

Русе е един от градовете с най-сериозно замърсяване на въздуха в България. По данни на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ-Русе), само за изминалата година е имало 77 дни с превишена средно дневна норма за фини прахови частици ФПЧ10 при допустими 35 дни.

„Грийнпийс“ - България от години следи темата за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено в местата, които са в близост до въглищната индустрия. Организацията иска да намери пресечната точка между иновативните технологии и гражданската активност и по този начин да провокира хората да се замислят за въздуха, който дишат и мерките, които могат да вземат, за да подобрят неговото качество.

За контакти:

Меглена Антонова, координатор на кампанията „Енергия и климат“

[email protected], +359 885 454 797

Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Енергия и климат“

[email protected], +359 889 521 550

Красимир Киров, уредник в Отдел „Природа“ на Регионален исторически музей – Русе [email protected] , +359 889 518 918

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари