Главният секретар на президента става служебен премиер?

0
Росен Кожухаров ще е служебен премиер, Ивайло Калфин - еврокомисар
Росен Кожухаров ще е служебен премиер, Ивайло Калфин - еврокомисар Снимка: БГНЕС

Настоящият главен секретар на президента Росен Плевнелиев - Росен Кожухаров, ще бъде следващият служебен премиер на България.

Новото служебно правителство най-вероятно ще е факт в петък, 16 декември. Кандидатурата ни за нов еврокомисар пък ще е бившият външен министър и бивш евродепутат Ивайло Калфин. Това съобщиха източници на Actualno.

Изборът на Кожухаров най-вероятно е обусловен от факта, че премиерът в оставка Бойко Борисов се закани преди време да не взема в ново правителство на ГЕРБ нито един човек, който е бил в служебен кабинет.

42-годишният Кожухаров роден на 9 януари, 1974 година в Пловдив. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски" с магистърска степен по специалност "Право". От 2001 година работи в МВнР като младши юрисконсулт, старши юрисконсулт, главен юрисконсулт и директор на Дирекция "Правно-нормативно обслужване". През периода 2007-2009 година е юридически съветник на министъра по европейските въпроси. От 2009 до 2012 година работи в Министерството на правосъдието като директор на Дирекция "Механизъм за сътрудничество и оценка". На 24 януари 2012 година става секретар по правни въпроси на президента, а от 30 май, 2013 година е назначен за главен секретар на президента.

В служебното правителство се очаква да бъдат включени и Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации и Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество.

По отношение за кандидатурата ни за нов еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева усилено се спряга името на Ивайло Калфин. Източници от АБВ засега отричат, но има и други информации по темата. Все по-малко вероятно е сегашният президент Росен Плевнелиев да стане еврокомисар. Припомняме, че за портфолиото на Георгиева - бюджет и човешки ресурси, засега фаворит е германецът Гюнтер Йотингер. Георгиева остава на поста си до края на настоящата година.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари