Гимназията по промишлени технологии отпразнува 100-годишен юбилей

2
Ученици показаха усвоени умения, а ръководството на училището получи отличия
Ученици показаха усвоени умения, а ръководството на училището получи отличия Снимка: Областна администрация - Русе

Ученици показаха усвоени умения, а ръководството на училището получи отличия

С тържество в Доходното здание Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“ в Русе отбеляза 100-годишнината от създаването на училището.

В празничния ден беше открито и реновираното училищно общежитие към Професионалната гимназия. Освен от ученици в училището, то се използва и от над 160 обучаващи се в други учебни заведения. То бе реновирано по програма на Министерството на образованието и науката, като от ведомството бяха отпуснати над 900 000 лева, а училището участва в със 135 000 лв. собствени средства. Училището подготвя отлични специалисти в сферата на мехатрониката, топлотехниката, промишлената естетика и дизайн, измервателна и организационна техника, машини и съоръжения с цифрово програмно управление, както и машини и съоръжения за заваряване.

Към момента в училището се обучават 175 ученици между 8 и 12 клас. Те учат в 13 паралелки, като 5 от тях предоставят възможност за дуално обучение. Училището си партнира с повече от 25 фирми от Русе и региона. За 100 години история на гимназията дипломи за средно образование са получили 13 476 ученици, а свидетелство за професионална квалификация, като отделен от дипломата документ – 12 684 ученици. Работи се и по редица европейски проекти, като от 2018 година до сега постепенно са били обновени компютърния кабинет и всички учебни стаи в гимназията с компютри, принтери и мултимедия, отговарящи на съвременните изисквания в образователния процес. Възпитаниците на училището редовно участват и в редица национални и международни конкурси. През 2023 година учениците на Професионалната гимназия по промишлени технологии в Русе са завоювали първо място в конкурса „Най-добър млад инсталатор“, като са изпълнили най-прецизно от всички участници изработка на колектор с присъединителни връзки към газов котел. Също така дванайсетокласници от училището са спечелили трето място в състезанието за най-добър млад изследовател с макет на къща и улично осветление от възобновяеми източници на енергия.

Сред гостите на събитието бяха областния управител Данаил Ковачев, който връчи на директора на школото Венцислав Василев „Почетен знак на областния управител“, с който училището се удостоява по повод 100-годишнината, изпълняващият длъжността кмет на Община Русе Димитър Недев, който връчи „Плакет на Община Русе“. Присъстваха още заместник-кметът на Русе по хуманитарни дейности Енчо Енчев, заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение на Русенския университет проф. д-р Пламен Даскалов, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, председателят на Русенската стопанска камара проф. д.н. Красимир Ениманев, както и изпълнителният директор на Русенската търговско-индустриална камара Милен Добрев, представители на бизнеса, неправителствения сектор и синдикатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    112
    Какви промишлени технологии и какво е това колело от селска конска каруца ? А за ''калъпа'' ,за кундури от 19 век ,какво мислите ? Въобще -''ТЕХНОЛОГИИ'' !
  • 4
    2
    С.С.
    Цялата просветна русенска гилдия знае ,че училището е основано след 1948 година , с първи директор Апостол Арнаудов ! Измислиците и болните амбиции на предната директорка ,Христова и сегашният ''мегаломан'' ,протеже на Роситу ,доведоха до тая ''100 годишнина '' ! Има архиви ! Прочетете ги и не ставайте за смях! А за наличие на учебен процес в това СПТУ , да не говорим !
  • 4
    1
    русенец
    От представените данни излиза, че през последните 100 години годишно са завършвали следно по134 ученика. Сега един випуск е около 35 ученика, а в цялата гимназия са 175. Интересно колко даскали се падат на един ученик и не е ли време и това училище да се слее с някое друго?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари