Гешев: Сигналите от Божков вече са над 10, проверяваме банковите му сметки

1
Главният прокурор обаче припомни, че в българското и европейското законодателство отговорност се носи не само от приемащия, а и от даващия подкупа
Главният прокурор обаче припомни, че в българското и европейското законодателство отговорност се носи не само от приемащия, а и от даващия подкупа Снимка: БГНЕС

ДАНС проверява движението на средства по банковите сметки на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, стана ясно от думите главния прокурор Иван Гешев, предава БГНЕС

В интервю за Канал 3 ръководителят на държавното обвинение заяви, че ДАНС не са били информирани от банката на Божков за изтеглени големи суми, каквото задължение са имали по закон. За транзакциите съобщи самият обвиняем, който продължава да се намира на територията на Обединените арабски емирства, в опит да докаже, че е бил рекетиран от властта, а сумите е използвал за даване на подкуп.

Главният прокурор обаче припомни, че в българското и европейското законодателство отговорност се носи не само от приемащия, а и от даващия подкупа, а в този смисъл стратегията на Божков не е издържана от юридическа гледна точка.

Иван Гешев обясни, че сигналите по имейл до него, за чийто адресат се смята Васил Божков, вече са станали над 10. „Дали е достоверен един сигнал или не е достоверен, може да каже наблюдаващият прокурор”, уточни той.

Главният прокурор коментира и темата с колекцията от антични предмети на Божков, която в момента се описва и изземва от органите на реда. По думите му, до този момент са иззети над 4000 артефакта, а само 200 от тях са били законно регистрирани. Според общата бройка може да нарасне до 10 000.

„Голяма част от тези предмети са със следи от пръст, с надписи на иманяри. Те са откраднати от българския народ”.

На въпроса какво мисли за политическите амбиции на бизнесмена, каквито са изразявали и други хора с повдигнати обвинения, Иван Гешев отговори: „Те правят всичко възможно, за да се защитават”. Според него голяма част от тях се мислят за недосегаеми, а причината за това е огромния финансов и властови ресурс, който са натрупали по времето на криминалния преход.

Той не коментира появилата се в публичното пространство информация за среща между лидера на БСП Корнелия Нинова и бизнесмените Васил Божков и Валентин Златев и подчертавайки, че темата е по-скоро в полето на журналистите.

Ръководителят на държавното обвинение отново напомни, че решението за екстрадицията на Васил Божков от ОАЕ, както и на обвиняеми Цветан Василев от Сърбия, са политически решения на съответните държавни. За 6-годишния престой на бившия банкер в западната ни съседка Гешев заяви: „Ще продължи да стои още 6 години, докато го пази сръбската държава, това е истината”.

Главният прокурор коментира и казуса с осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман, освободен предсрочно, който наскоро процесът му да стартира отначало. „Моето мнение, че убиецът на българското момче, на който бяха опростени 8 години от присъдата му, без да е платено най-малкото това, което е присъдено като обещетение на семейството е тема на друг разговор. Той прави това, което го съветват неговите ментори, определени неправителствени организации, с влияние в европейските институции, т.е. затваря всякави вътрешни механизми, за да може след това да се обърне към Европейския съд за правата на човека”, смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари