Ново напрежение между Борислав Сарафов и Иван Гешев

0
Шефът на НСлС изпрати отворено писмо до ръководството на Прокуратурата
Шефът на НСлС изпрати отворено писмо до ръководството на Прокуратурата Видео: NOVA

Шефът на НСлС изпрати отворено писмо до ръководството на Прокуратурата

Нови обвинения на шефа на Националното следствие Борислав Сарафов към главния прокурор Иван Гешев. В отворено писмо до ръководството на институцията той пита защо точно сега е назначена ревизия на дейността му. Всичко това идва ден преди заседанието на Висшия съдебен съвет. На него ще се обсъжда допустимо ли е първото искане за оставката на Иван Гешев.

Ден, преди да бъде изслушан във Висшия съдебен съвет, шефът на Националното следствие критикува остро внезапно назначената ревизия на дейността му. „Считам за абсолютно недопустимо използването на ресурсите на институцията за оправдаване действията на Иван Гешев и защита на персоналните му интереси", пише Сарафов в открито писмо.

На шестата година от мандата си Борислав Сарафов получил заповед за ревизия на дейността му, твърди той в отворено писмо до Даниела Машева, която сега изпълнява функциите на главен прокурор.

„Вие сама ли решихте да назначите тази ревизия, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск главен прокурор г-н Иван Гешев?”, пита Сарафов.

Той пише още, че проверката оставяла у него убеждение, че върху него се „упражнява недопустим служебен натиск заради изразената му принципна позиция, явно засегнала личността на Иван Гешев”.

Един от вносителите на двете предложения за оставката на главния прокурор също изрази съмнения, че обвинител номер 1 прави опит да сплаши всички, които са срещу него, предаде NOVA.

„Двама прокурори от ВКП са ми изпратили призовка за 25-ти, когато имаме Пленум. За какво ме викат - нямам представа. Предполагам главният прокурор има за цел да образува наказателно производство срещу нас, с цел да ни извади от групата, които да гласуват за него”, каза Георги Кузманов - член на Прокурорската колегия, ВСС.

Неясно за магистрати и анализатори остава как и защо Иван Гешев прави публични изявления като главен прокурор в дните, когато официално е в отпуска.

„Никой на никого нищо не дава. Първо да се разберем, че той е в отпуска и аз не мога да разбера той като какъв се вихри в официалните сгради на прокуратурата и като какъв говори? В нормалните държави, когато срещу тебе повдигнат дори и съмнение за злоупотреби, си вземаш отпуск и не си отваряш устата”, коментира политологът Любомир Стефанов.

На Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък кадровиците ще обсъждат допустимо ли е искането за отстраняване на Иван Гешев заради тежко нарушение на служебните задължения. Като втора точка е записано изслушване на Борислав Сарафов и другите заместници на главния прокурор по твърдения за незаконно направения запис на телефонен разговор с Йордан Стоев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Луди, луди жаби ...
    Докога ще ни занимавате с Каскета и Сарафа - тия двамата да си се оправят помежду си!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари