Гешев поиска ново дело за дадените за Екомузея 600 000 лева

1
В случая е безспорно, че Община Русе е организирала провеждането на обществена поръчка за разпределяне на безвъзмездно получени по оперативна програма парични средства с доминиращ произход от фондовете на ЕС
В случая е безспорно, че Община Русе е организирала провеждането на обществена поръчка за разпределяне на безвъзмездно получени по оперативна програма парични средства с доминиращ произход от фондовете на ЕС Снимка: РИМ Русе

Делото срещу бизнесмените Галимир Енчев и Иван Павлов да бъде възобновено, макар да приключи с окончателни присъди, които влязоха в сила в края на ноември 2018 година

 От това си право се е възползвал главният прокурор Иван Гешев, който поиска Върховният касационен съд /ВКС/ да разпореди преразглеждане на казуса и ревизия на постановените наказания, пише вестник "Утро"

Според обвинител номер 1 двамата са неправомерно оправдани по част от обвиненията, а по други неправилно деянията им са преквалифицирани, с което са получили облекчени присъди. Делото е за кандидатстване с неверни документи и декларации по обществена поръчка още през 2012 година, за да могат бизнесмените да отговорят на разписаните условия и критерии с цел получаването на евросредства в размер на близо 600 000 лева.

Става въпрос за поръчка с четири обособени позиции - доставка на техническо оборудване, художествено пространствено оборудване, софтуер и модели и макети в изпълнение на договор „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции“ в рамките на проект „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансабмъл“. По време на съдебните заседания стана ясно, че поръчката се отнася до изграждането на Екомузея.

Първоначално управителят на „Тех-нет“ ЕООД Галимир и управителят на „Крис груп“ ЕООД Иван - и двамата се смятат за близки до бизнесмена Красимир Даков - бяха осъдени от Окръжния съд съответно на 2 години условно с 3 години изпитателен срок и 1 година условно с 3 години изпитателен срок и 2000 лева глоба. Втората инстанция в лицето на Апелативния съд във Велико Търново преквалифицира престъпленията в по-леки и двамата бяха освободени от носене на наказателна отговорност, като се разминаха само с по 1000 лева глоба.

В случая е безспорно, че Община Русе е организирала провеждането на обществена поръчка за разпределяне на безвъзмездно получени по оперативна програма парични средства с доминиращ произход от фондовете на ЕС. Без значение за съставомерността на деянието е, че тя е кандидатствала с проект и се явява директен бенефициент на безвъзмездно финансиране, след като е съвсем ясно, че за самото усвояване на средствата е била предвидена друга процедура, установена в Закона за обществените поръчки. При провеждането ѝ подсъдимите са представили неверни данни за икономически и технически ресурс на дружествата им, гарантирайки си по този начин възможност за участие в разпределянето на средствата от еврофондовете наред с други кандидати, казва в решението си ВКС. Затова върховните съдии смятат, че делото трябва отново да стартира във Велико Търново, като вече се проведе и първото заседание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари