Германците се опасяват, че Рейн може да пресъхне

0
Това би преобърнало икономиката на страната
Това би преобърнало икономиката на страната

В Германия съвсем осезаемо се сблъскаха с проблема с глобалното затопляне.

Подобно на случващото се в Хималаите и други планински вериги по света, алпийските ледници се смаляват постепенно поради повишаващите се температури, пише БАНКЕРЪ . Топенето на ледниците през лятото води до натрупването на сняг през зимата. А по този начин има все по-малко вода, която да захранва реките всяка година.

Тази промяна прави една от най-дългите и най-важните реки в Европа - Рейн, все по-зависима от валежите, които са рядкост. Според метеоролозите Германия ще се сблъска с трето поредно лято на изключителна суша.

Жителите на градовете по реката още помнят лятото на миналата година, когато лодките и корабите по Рейн изчезнаха напълно, след като най-важният речен канал за Европа пресъхна. Тогава това се случи за първи път в историята в следствие на свиването на алпийските ледници, които захранват реката. А липсата на достатъчно вода прави реката неизползваема за търговски цели. Опасенията са, че този сценарий обаче може да се повтори в рамките на следващите няколко седмици.

Рейн е жизненоважна за търговията в Европа. Извираща високо в швейцарските Алпи, реката преминава почти 1 300 км през индустриалните зони на Швейцария, Германия и Холандия преди да се влее в морето при Ротердам, най-голямото европейско пристанище. По този важен воден път се доставят въглища, желязна руда, торове и авточасти. А сухият период през миналата година доведе до свиване на германската икономика и за забавянето на икономическия й растеж през третото и четвърто тримесечие на миналата година.

Рейн, например, е ключов канал за производители като Daimler, Robert Bosch и Bayer. Когато плитките води спряха доставките през миналото лято, производителят на стомана Thyssenkrupp AG бе принуден да забави доставки до компании като Volkswagen. Пресъхването на Рейн пък труваше на BASF около 250 млн. евро, тъй като производителят на химикали трябваше да използва по-скъп транспорт.

В тази връзка главният изпълнителен директор на компанията Мартин Брюдермюлер направи предложението за големи инвестиции в язовири, от които да се изпусна необходимото количество вода наведнъж, за да се осигури възможност за корабоплаване.

След случилото се компаниите, разположени по течението на Рейн, правят различни спасителни планове - купуват по-малки търговски лодки, наемат камиони и разчитат на жп транспорт, запасяват с повече стока в складовете, но в крайна сметка всички те увеличават разходите. И само показват колко важна е реката и колко бързо трябва да се действа, за да бъде спасена тя и икономиката край нея.

"Рейн е естествен воден канал. Това, което можем да направим, е ограничено", твърди Ханс Хейнрих Уит, президент на германския орган, отговарящ за състоянието на реките. Вижда се как нивото на водата намалява всяка година.

Оливър Ракау, главен икономист за Германия в Oxford Economics казва, че проблемът е свързан с глобалното затопляне и може да се случи отново.

Рейн (на немски: Rhein, на френски: Rhin, на нидерландски: Rijn) е една от най-важните и големи реки в Европа, с обща дължина от 1320 километра. За нейната важност през вековете говорят многото замъци, построени покрай бреговете. Тя е ключов воден път за пренос на стоки още от времето на Римската империя, когато съставлява голяма част от нейната северна граница. Тя започва от швейцарските Алпи и се влива в Северно море заедно с река Маас в широка делта. Името ѝ идва от келтското Renos, буквално "това, което тече", от праиндеовропейския корен rei- ("тека", "тичам").

Рейн е една от най-дългите и най-важните реки в Европа. До 1932 г. общоприетата дължината на река Рейн е 1 230 километра. През 1932 г. обаче немската енциклопедия Knaurs Lexikon обявява дължината като 1320 км, вероятно поради печатна грешка, при която са разменени цифрите.

В горното си течение, реката е пълноводна през пролетта и лятото, а в средното и долното - през цялата година.

В горното течение на Рейн, в швейцарския кантон Шафхаузен, близо до град Нойхаузен, е разположен Рейнският водопад. Заедно с по-високия, но по-непълноводен водопад Детифос в Исландия, Рейнският водопад е сред най-големите в Европа. Височината му е 23 м, а ширината - 150 метра.

Реката има плавателна дължина от 952 км, до град Базел и по Боденското езеро. Рейн е важна незамръзваща транспортна магистрала в Западна Европа. Общата дължина на водните пътища в басейна на Рейн е около 3000 километра.

По-важни градове на Рейн са: Арнем (Нидерландия), Дюселдорф, Кьолн, Бон, Висбаден, Майнц, Манхайм, Вормс, Карлсруе, Кобленц, Леверкузен, Нойс, Крефелд, Дуисбург, Лудвигсхафен ам Райн (Германия), Страсбург (Франция), Базел (Швейцария), Вадуц (Лихтенщайн).

На река Рейн в Германия е изграден каналът Рейн - Майн - Дунав с дължина 171 км и широчина 55 метра. Той осигурява транспортна връзка между Атлантическия океан, Северно море и Черно море.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари