Държавата да дава пари за минимална заплата на работодатели, за да наемат бежанци

0
Обмисля се и възможността за финансиране на детегледачи, обясни министър Гьоков
Обмисля се и възможността за финансиране на детегледачи, обясни министър Гьоков Снимка: БТА

Обмисля се подкрепа на всички работодатели, които наемат украински граждани

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на заседание на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде БТА.

Гьоков припомни, че работодателските организации са заявили 250 хиляди свободни работни места. По думите му в България са влезли 248 085 украинци, но са останали 104 067 от тях. Скоро, след одобрение на Министерството на финансите и на Министерския съвет, ще има схема за субсидиране на работодателите със средства по ОП „Развитие на човешките ресурси“, посочи още той. Обмисля се вариант, според който ние три месеца ще плащаме минималната работна заплата и осигуровките, а след това за още три месеца – само осигуровките, обясни министър Гьоков. По думите му се обмисля и възможност за финансиране на детегледачи, тъй като голяма част от пристигналите от Украйна са жени с малки деца, както и предоставяне на ваучери за езикови курсове на украинските граждани.

Планира се осигуряване на психологическо подпомагане, на трудово консултиране, профилиране на търсещото работа лице спрямо нуждите му, улесняване на интеграцията на децата, обучение на български, помощ за наем за жилище до три месеца, осигуряване на наставници, почасови услуги за грижа за дете и др. Министър Гьоков посочи, че за тези цели ще бъдат осигурени 46.5 млн. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Усраинци
    Държавата и киро простото да си ееве потката материна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари