ГЕРБ - Русе: Общината поне да купи по-качествени стари автобуси

2
Орлин Дяков: Пенчо Милков да стегне администрацията си
Орлин Дяков: Пенчо Милков да стегне администрацията си

Орлин Дяков: Пенчо Милков да стегне администрацията си

Кметът Пенчо Милков да стегне администрацията си, тъй като такова безобразно поведение на комисии на Общинския съвет не съм виждал за 11 години като съветник,

Тива заяви председателят на групата на ГЕРБ – Русе в местния парламент Орлин Дяков. Заедно със зам.-председателя Светлозар Симеонов и съветника Стоян Христов той даде пресконференция във връзка с утрешната сесия, предаде Русе Медиа.

Орлин Дяков обясни, че острото му изказване е провокирано от факта, че на комисии има неприети точки заради отсъствие на представител на администрацията, който да ги докладва и отговаря на въпроси. И даде конкретни примери за неподготвеност от страна на общинските служители.

Основната тема, заради която се е наложило да се свика извънредна комисия по икономика, е увеличаването на капитала на „Общински транспорт“, за да се закупят 35 автобуса втора употреба. Според Стоян Христов старите превозни средства, въпреки че ще имат еконорма Евро 5, са недопустими като вариант от екологична гледна точка. По-важното е, че цената от 40 000 лв. на автобус е ниска и вероятно за тези пари няма да получим качествени превозни средства. Той коментира, че е било по-разумно да се купуват ежегодно по 10 нови автобуса, вместо да се наливат пари за втора ръка. Йорданка Даневска от ГЕРБ дори е предложила на комисия сумата да се завиши на 60 000 лв., за да се осигурят по-добри автобуси.

Изискването да са годни за експлоатация около 5 години е заради очакванията, че ще бъдат отворени европейски програми, по които общината да кандидатства за подмяна на автопарка на градския транспорт. За да стане това обаче, трябва да е изпълнена новата транспортна схема. Светлозар Симеонов обясни, че от ръководството на „Общински транспорт“ са казали, че им трябват общо 65 автобуса, но на този етап искат поне 35.

Въпросите, които поставя Симеонов, са свързани с разходването на общински средства. По думите му работниците в ОП „Комунални дейности“ могат да бъдат видени да играят карти в базата, за което имало и снимков материал, а ремонтите по уличната мрежа не ги прави изцяло общинското предприятие. При обществените поръчки на второстепенни разпоредители служители на общинска администрация работели както на трудов, така и на граждански договор. Общината предлага да покрива 80% от транспортните разходи на арх. Пламен Христов от Русе до Тутракан и обратно. Това провокира Светлозар Симеонов да попита толкова ли Русе няма добри архитекти, че взема от Тутракан, а ако наистина става дума за ценен кадър, защо не му се предостави ведомствено жилище в Русе. Така ще се спестят транспортните разходи на местния бюджет и ще постъпват средства от наем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    2
    Беро
    Не че Менчо Пилков е направил нещо стойностно за обществения транспорт, но като говорите, върнете се назад във времето и си спомнете какво направихте - договори с фирми, чиито автобуси са от баба ми от време, ръждясали, разпадащи се и мръсни, какви заслони направихте на спирките и настанихте лафките на Пеевски. Вярно е, че поръчки за електрически автобуси имаше, но когато се говори, се мисли. Артисте, Ами то голям политик стана, колко пъти облиза подметките и едно друго място на Мумията. Той сега се скри, но говори чрез вас, вие сте едни жалки пионки.
  • 12
    1
    Русенец
    Много ми е чудно наглите герберасти, начело с гномчето Стоилов колко автобуса купиха като бяха на власт? Не че Пенчи Микрофона е стока и ще си ходи на следващите избори, ама герболяците прекаляват!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари