ГЕРБ предлага законодателни мерки, свързани с изгарянето на отпадъци

0
В текстовете сa включили и експерименталните изгаряния на отпадъци
В текстовете сa включили и експерименталните изгаряния на отпадъци Видео: Nivini.bg

ПГ на ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, свързани с изгарянето на отпадъци. Това заяви председателят на партията д-р Даниела Дариткова на брифинг в Народното събрание. 

"В интерес на здравето на гражданите във внесените промени предвиждаме задължителна оценка на въздействието на околната среда от инсталациите за изгаряне на отпадъци. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции, а гражданите ще се допускат в обществените обсъждания на съответните доклади. Промените дават сигурност, че всяко едно инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема", каза още тя, цитирана от Novini.bg.

"Превенцията е много важна, а внесените промените в Закона за околната среда включват оценка на въздействието на околната среда около инсталации, които изгарят отпадъци, независимо от обема и вида на отпадъка. Това е най-тежката процедура. По този начин се гарантира превантивният контрол", допълни председателят на Парламентарната комисия по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Към настоящия момент Законът предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден. Тези, които изгарят до 100 тона, са включени в приложение 2, което изисква преценка.

"В текстовете сме включили и експерименталните изгаряния на отпадъци. Който желае да прави това, ще стане след задължителна оценка на околната среда. Обществеността трябва да е запозната", разкри Василева. 

"Обсъдихме с колегите мерките за ограничаване и подобряване на контрола за недопускане на нерегламентирани отпадъци. Искаме във всички инсталации за изгаряне на отпадъци да има и видеонаблюдение. За нас стриктните мерки за контрол са изключително важни", завърши Ивелина Василева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари