За чужденците е изгодно да горят боклук у нас - евтино е и контрол няма

1
Проблемът е, че тук говорим за хора, които имат политически протекции
Проблемът е, че тук говорим за хора, които имат политически протекции Видео: bTV

Можем само да гадаем какво ще се случи с тези отпадъци и колко са влезли у нас. Не е ясно точно кои фирми внасят, какво се случва.

Това каза в сутрешния блок на bTV Данита Заричинова от екологично сдружение "За Земята" по повод информацията отпреди дни, че в Италия са задържани 17 вагона с над 800 тона отпадъци, предназначени за България.

За чуждестранните фирми е абсолютно изгодно отпадъците да се горят тук – защото е евтино и защото няма никакъв контрол, заяви тя.

Нито един тип гориво, различно от въглища, не трябва да бъде изгаряно във въглищна централа, построена преди 50 години. Няма нови инсталации, които да са пригодени за изгаряне на отпадъци, посочи Заричинова.

Това е нещо, което би трябвало да се знае, но аз не съм видял официална информация, каза експертът по управление на околната среда Боян Рашев.

Това, че пристигат такива отпадъци, не е новина за никого, в циментовите заводи от години се горят такива отпадъци, но те имат пригодени инсталации за тази цел. За българските топлоелектрически централи има огромна сделка - на тях им плащат за гориво, с което работят, посочи Рашев.

Властите в България са наясно. Проблемът е, че тук говорим за хора, които имат политически протекции. Ковачки е тумор в енергетиката. Неговите централи отдавна трябваше да бъдат затворени, подчерта експертът.

Оползотворяването на отпадъците е нещо добро. Трябва да го правим, но по правилата, каза още Боян Рашев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари