ГЕРБ не отстъпва лидерски позиции в листите на партньора СДС

0
За пръв път в 14-годишната си история ГЕРБ се регистрира като коалиция за парламентарни избори
За пръв път в 14-годишната си история ГЕРБ се регистрира като коалиция за парламентарни избори Снимка: Юлия Лазарова / Дневник

Двете партии все пак се разбраха, днес регистрират коалицията - в последния възможен момент

За пръв път в 14-годишната си история ГЕРБ се регистрира като коалиция за парламентарни избори. Партията на Бойко Борисов ще участва на вота заедно със СДС, пише вестник 24 часа.

След продължителни преговори по места ГЕРБ и сините са успели да се договорят за местата в листите на кандидат-депутатите и ще внесат документите си за регистрация в ЦИК в последния възможен ден - сряда, 17 ноември. Досега партията се регистрираше винаги първа за избори, като активисти на младежката ѝ организация нощуваха пред вратите на ЦИК, за да пазят ред.

Въпреки коалицията управляващите си остават водещата сила и е тяхна думата за водачите на листите. Начело във всеки изборен район ще е лице на ГЕРБ, а на избираеми позиции в големите градове ще застанат и видни имена на СДС. Лидерът на сините Румен Христов например се очаква да застане на петата позиция в Пловдив.

Главният секретар на партията и бивш началник на кабинета на президента Стоянов - Илия Лазаров, пък ще бъде на избираемо място в един от столичните райони. До окончателното подреждане на листите има още 2 седмици. Крайният срок да се подадат имената в ЦИК е 2 март, но вече са ясни повечето водачи. Борисов ще заложи на министрите си и на известните лица от парламента.

Самият той ще поведе по традиция в 25-и МИР в София и Пловдив, където ще премери сили с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Томислав Дончев отново ще е в 23-и МИР в София и родното си Габрово, където е бил кмет. В два района листата на коалицията ще поведе здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той поема първата позиция във Варна и Велико Търново. Другият министър, който подобно на проф. Ангелов влезе в управлението като експерт, а не партиен член, е социалната Деница Сачева, която повежда Добрич. От няколко месеца тя е координатор на партийната структура там.

Спортният министър Красен Кралев този път ще оглави в Русе, а външната Екатерина Захариева ще запази лидерската позиция в Пазарджик, откъдето е родом. Регионалната Петя Аврамова ще е във Враца, в Търговище - Теменужка Петкова, в Ловеч ще е бившият строителен министър, а сега зам. в същото ведомство Николай Нанков. В Сливен повежда земеделската министърка Десислава Танева, в Стара Загора водач ще е Красимир Вълчев, а в Смолян очаквано шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е избирана от там в 4 поредни парламента.

Позицията си в Кърджали запазва и председателката на парламента Цвета Караянчева. За София-област в такъв случай остава Николина Ангелкова. За финансовия министър Кирил Ананиев бил отреден Перник, както информира "24 часа" в началото на седмицата.

Изненади се очакват в Бургас, където се спрягаше името на бившата екоминистърка Ивелина Василева, но напоследък се заговори и за депутата Тома Биков или пък журналиста Любен Дилов-син. Основателят на „Гергьовден“ вече е бил водач на листа в морския град на парламентарните избори през 2005 г., тогава в коалиция на партията му със СДС, Демократическата партия, БЗНС и ромската ДРОМ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари