Александър Томов: Водят се задкулисни разговори за продажбата на "Лукойл"

0
В момента се прави обратна игра с цел новите силни играчи да премахнат руска компания от територията на България, заяви той
В момента се прави обратна игра с цел новите силни играчи да премахнат руска компания от територията на България, заяви той Снимка: БТА / архив

В момента се прави обратна игра с цел новите силни играчи да премахнат руска компания от територията на България, заяви той

"Опасна е разликата между прогнозата на Асен Василев и мнозинството за прираста на БВП - 3,2%, срещу оценката на по-голяма част от експертите в света. Асен Василев залага на по-висок прираст, за да направи по-високи приходи и да харчи повече. Ако остане 2%, тогава ще стане много тежко, ще трябва да компенсира липсата на пари", коментира проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че много сектори са недофинансирани, а нямаме бюджет, който да води към прогрес. По думите му инвестициите се виждат, когато големите компании идват и се ангажират с проекти.

"Те носят 75 на сто от технологичния прогрес. Условията за този тип инвестиции ги няма", добави проф. Томов.

"Хубаво е, че ще имаме бюджет, но проблемите ще дойдат много скоро. Василев залага три поредни години по 3% дефицит, а това не е добре. Дифицитът трябваше да бъде низходящ. Това създава доверие. Не биваше това да бъде цената на "сглобката". Трябваше да се направи по-консервативен бюджет. Когато имаме очевидна рецесия, не може в този момент да даваме пари от джоба и да хвърляме", заяви проф. Томов.

Според него потреблението може да нарасне малко, но не може да бъде главния носител на прогреса в БВП.

"Водят се задкулисни разговори за продажбата на "Лукойл" между ПП и ГЕРБ. Не може да стане толкова лесно, защото "Лукойл" е собственик. В момента се прави обратна игра с цел новите силни играчи да премахнат руска компания от територията на България. Втората цел е по-голяма - този, който стои до новия собственик, ще има много голяма власт", коментира гостът.

По думите му замяната на руски петрол с неруски ще покачи цената с около 15-20%.

"Без независима съдебна система нашата демокрация е обречена. Зависимостта от политици и политическата намеса могат да се превърнат в конституционно защитени. Конституцията изисква максимум консенсус. Бърза се, защото трябва да се реши въпросът кой ще контролира съдебната система", каза проф. Томов относно конституционните промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    както се започне
    да се действа против руските мафиоти и плъховете, като тоя лайняр Томов, започват да излизат от дупките.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари