Газпром ще върне на Булгаргаз 150 милиона лева до края на март

0
Това обяви Теменужка Петкова
Това обяви Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС

При формирането на цената на газа от Русия за България занапред ще се взима под внимание не само стойностите на мазута и газьола на борсите, но и моментната ситуация на газовия пазар. По този начин цената на синьото гориво ще бъде много по-близка до пазарната.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване пред ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Енергийният министър съобщи още, че преговорите с руската корпорация са започнали на 5 август, когато Булгаргаз официално е отправил писмено предложение до „Газпром“. Според Петкова разговорите през тези 7 месеца са били усилени и в никакъв случай лесни. Най-голямата полза за България според министъра е, че успяхме да предоговорим формулата за определяне на цената на природния газ за България.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов съобщи, че „Газпром“ ще възстанови надвзетата сума за периода от 5 август 2019 година до момента, която е над 150 млн.лева. Парите ще бъдат изплатени до 30 март по сметките на Булгаргаз.

Павлов призна, че в началото на преговорите „руският партньор е бил шокиран от цената, която сме поискали“. С течение на времето с аргументи сме успели да убедим „Газпром“.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че в момента не е депозиран договорът на „Булгаргаз“ и препоръча това да стане до края на деня. „На първо място Булгаргаз трябва да внесе до 11 март заявление за периода от 1 до 30 април“, препоръча той.

Относно въпроса с надвзетите суми към потребителите на „Булгаргаз“, Иванов заяви, че- към момента КЕВР няма правно основание да се произнася с решение за минал период. Това означава, че трябва да се промени Законът за енергетиката.

В случай че се реши компенсацията да стане чрез приспадане в сметките за бъдещ период, това решение също трябва да стане регламентирано с промени в закона, препоръча председателят на КЕВР.

Иванов смята, че ако се стигне до ежемесечно определяне на цената на природния газ, а не както е сега на три месеца, ще създаде много тежки проблеми.

Припомняме ви, че към момента промяната на цената на природния газ с над 5% спрямо предходното тримесечие, води до промяна и на цените на парното и топлата вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари