Следизборно "Булгаргаз" поиска рекордно поскъпване на газа

0
Енергийният регулатор ще одобри скок на цената за април с 3 седмици закъснение
Енергийният регулатор ще одобри скок на цената за април с 3 седмици закъснение

Енергийният регулатор ще одобри скок на цената за април с 3 седмици закъснение

Най-лошите опасения се сбъднаха - правителството не разреши на "Булгаргаз "да вдигне цената с 13% преди изборите, а сега монополистът иска поскъпване с цели 17% - със задна дата, и вероятно ще го получи. Новото заявление вече е внесено за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране, пише вестник Сега.

Става дума за цената за месеца, които си отива - април. Тя трябваше да е одобрена от КЕВР още от първо число, но внезапно енергийният министър реши, че се налага спешно сметките на държавното предприятие да бъдат проверени. Ходът бе прозрачен - "скокът" бе отложен, за да не мъти водата на управляващите в навечерието на парламентарния вот. Когато изборите приключиха, Министерството на енергетиката рапортува, че с изчисленията на "Булгаргаз" всичко е точно, което бе сигнал, че поскъпването може да се състои. Забавянето обаче допълнително влоши ситуацията за клиентите на "Булгаргаз". Те не само че вече 20 дни не знаят как да си калкулират разходите за синьо гориво за април, но са изправени пред много неприятно и неочаквано голямо повишение на цената - със 17 процента.

КЕВР трябва да се произнесе по заявлението на заседанието си утре. Ако скокът бъде одобрен, цената на "Булгаргаз" ще достигне най-високата си стойност, откакто бяха предоговорени с "Газпром" условията за внос на руски газ.

Какво се случва с тарифата на "Булгаргаз" от началото на 2021 г.:

янyapи - 26.93 лв./МWh,

фeвpyapи - 30.39 лв./МWh,

мapт - цената е 28.64 лв./МWh,

април:

- предишното предложение на "Булгаргаз" - 32.32 лв./MWh,

- новото предложение - 33.38 лв./МWh.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук